- Publicat de: ePitești
- 27-02-2019, ora 13:31
- Știri
FRAUDĂ ALIMENTARĂ. CLIENȚI PĂCĂLIȚI CU NERUȘINARE
Fraudă alimentară. Clienți păcăliți cu nerușinare. Ministerul Agriculturii, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) continuă acțiunile de control inițiate în 2018 pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale cu privire la folosirea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte.
Citiți și: Aliment banal, ajuns la 70 de lei pe kg în supermarketul preferat de toți!Acțiunile urmăresc, în principal, verificarea conformității denumirii produselor alimentare care se comercializează în raport cu înscrisurile de compoziție din sistemul de etichetare.
Până la această dată au fost verificate 510 unități comerciale din București și 30 de județe: Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Vaslui, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Bacău, Neamț, Iași, Suceava, Botoșani, Alba, Sibiu, Mureș, Harghita, Brașov și Covasna.
Citiți și: Pericole de Black Friday: Nu le cumpărați!În săptămâna 18-22 februarie 2019 au fost făcute controale în județele Alba, Sibiu, Mureș, Harghita, Brașov și Covasna și în municipiul București, la 111 unități: 27 de patiserii, 27 de laboratoare cofetărie/patiserie, 30 de pizzerii, 11 fast-food-uri și 16 restaurante/catering.
Dintre cele 111 unități verificate, nu mai puțin de 42, adică 38%, utilizau în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, produsele fiindu-le, însă, prezentate fals consumatorilor ca având în compoziție brânză proaspătă, telemea de vacă, cașcaval etc.
De la debutul acțiunilor de control din acest an, au fost date amenzi totale de 1.274.800 de lei.
În această săptămână echipele mixte de control continuă verificările în municipiul București și județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Maramureș, Satu-Mare și Bihor.