930X122 MAIA

autobuze

AUTOBUZE ELECTRICE ÎN PITEȘTI – PRIMĂRIA ANUNȚĂ PRIMUL PAS

Municipalitatea Pitești intenționează să cumpere în perioada următoare echipamente stradale (prize speciale) pentru încărcarea autobuzelor electrice pe care dorește să le achiziționeze, anunță viceprimarul Cornel Ionică. Amplasamentele nu au fost încă stabilite.

Citiți și: Anunț mare despre autobuzele Publitrans

Amintim că este vorba de 40 de astfel de autobuze, pentru cumpărarea cărora Primăria și-a propus să acceseze bani europeni. În primăvara acestui an, timp de o săptămână, în Pitești a fost testat un autobuz electric: SOR EBN 10.5, fabricat de SOR Libchavy, unul dintre cei mai mari producători de autobuze, troleibuze şi autocare din Cehia (foto).

Dotat cu un motor asincron răcit cu lichid Skoda Electric, cu instalaţie electrică Cegelec şi acumulatori Winston Battery/Lithium-ion, autobuzul are o capacitate de 19 locuri pe scaune și 66 în picioare, un timp de încărcare a bateriilor de 7-8 ore şi o autonomie energetică de 250 de kilometri.

Citiți și: Trotineta electrică nu mai este pentru oricine! Reguli stricte, noi interdicții!

Şasiul şi părţile expuse ruginei sunt din oţel inoxidabil, iar un număr mare de panouri laterale, frontale, spate şi plafon sunt din materiale compozite plastice sau din aluminiu, care nu pot fi afectate de rugină. Conform reprezentanţilor companiei, autobuzul are o lungime de 11 metri, masa maximă admisă fiind de puţin peste 16 tone. Consumul de curent electric se ridică la aproximativ 1 kWh.

Nu poluează, iar un kilometru parcurs cu autobuzul electric are un cost de 30 de bani, față de 2 lei pe kilometru în cazul unui autobuz Diesel.

Costul unuia este de 400.000 de euro. Dacă va face achiziția în cadrul unui proiect cu bani europeni, contribuția municipalității ar fi de 100.000 de euro.

Echipamentele stradale vor putea fi folosite și pentru autoturismele electrice.

555×222  MAIA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3