930X122 MAIA

consultari publice

HAOS ÎN CONSTRUCȚIILE DIN PITEȘTI. CONSULTĂRILE PUBLICE SE FAC DE FORMĂ

Sunt tot mai multe voci care semnalează o realitate care tinde să devină fenomen în Pitești: consultările publice în domeniul imobiliar sunt făcute mai degrabă de formă, decât în spiritul pe care l-a gândit legiuitorul.

Citiți și: Se întâmplă din nou: Stație de zeci de mii de € din Centru, vandalizată!

Și asta, atunci când procedura chiar are loc, la propriu, pentru că în Pitești au fost cazuri recente în care oamenii nici măcar n-au apucat să-și exprime opiniile (deși aveau zeci de obiecții), întrucât informarea s-a făcut tardiv.

Promisiuni de închis gura petenților

Citiți și: Patimile unui părinte și lacrimile unui copil la FC Argeș

Este notoriu recentul proiect imobiliar al omului de afaceri Ion Brănescu, proiect care, la sfârșitul anului trecut, a primit votul favorabil al Consiliului Local Pitești în ciuda faptului că vecinii viitoarei construcții (P+4) de lângă pădurea Trivale au primit notificările prin care erau invitați să-și exprime opinia cu două zile înainte de expirarea termenului aferent procedurii.

Oamenii au semnalat acest neajuns. Primarul Cornel Ionică și Cătălin Ghiță, pe atunci arhitectul-șef al Piteștiului, au promis că reiau procedura, dar n-au mai făcut-o niciodată.

„În Pitești, fac oamenii propuneri, dar le fac degeaba”

Cel mai recent caz similar este cel al noului bloc de pe strada Mircea Eliade din Găvana (foto), acolo unde vecinii sunt ignorați de-a dreptul de autorități, deși oamenii au o lungă listă de contestații.

O procedură al cărei scop ar trebui să fie identificarea acelor probleme pe care un proiect imobiliar le are s-a transformat într-o formalitate pe care municipalitatea doar o bifează, pe principiul „câinii latră, ursul merge”.

„Se fac consultări cum se fac, cine le vede, bine, cine nu, nu! Lumea face propuneri, dar ele nu se regăsesc nicăieri. Practic, sunt făcute de fațadă. După consultarea propriu-zisă, cea mai importantă parte e următoarea: cum integrezi propunerea în procesul de aprobare a planurilor urbanistice și a autorizațiilor, că legea nu spune ce faci cu aceste propuneri. Legea nu spune că dacă 100 de cetățeni propun să se oprească lucrarea, ea se și oprește. Depinde de buna credință a autorităților locale. În Pitești, fac oamenii propuneri, dar le fac degeaba”, declară, pentru ePitesti, activistul de mediu Robertin Rusu.

555×222  MAIA
570 X 90 CAPRA 3