930×122-epitesti PNL

aniversare

AZI: ZI URIAŞĂ PENTRU INTERNET

Azi: zi uriaşă pentru Internet. Astăzi este o zi importantă pentru toţi cei care folosesc Internetul în viaţa de zi cu zi.

Citiți și: Momente cum nu există! Emoții și o atmosferă aparte, la Pitești

Astfel, prima conexiune între două calculatoare s-a realizat în urmă cu 48 de ani, pe 29 octombrie 1969, când s-au transmis pe rând, şi au fost recepţionate, literele L, O şi G. Începea astfel revoluţia în domeniul comunicaţiilor care s-a numit Internet.

Ziua Internaţională a Internetului este sărbătorită în fiecare an pe 29 octombrie. În această zi, în urmă cu 48 de ani, în anul 1969, Charley Kline de la UCLA (California) a încercat pentru prima dată să se conecteze online.

Citiți și: Pitești. Mai rar așa ceva!

Kline a transmis de la un calculator SDD Sigma 7 găzduit în universitate mesajul „log” către un calculator SDD Sigma 7 de la Stanford Research Institute, utilizând reţeaua ArpaNet.

Mesajul ar fi trebuit să fie „Login”, însă sistemul s-a blocat după apăsarea tastei „g”. Conexiunea s-a pierdut, însă începuse o revoluţie.

Aşa au fost puse bazele ARPAnet, reţeaua care avea să acopere aproape tot globul sub numele de Internet.

În 1970 s-a creat o reţea între Harvard şi MIT.

În 1971 s-au pus bazele emailului. Programatorul Ray Tomlinson a implementat un sistem de comunicare care presupunea despărţirea numelui utilizatorului de cel al computerului cu simbolul „@”.

În 1973, reţeaua ARPAnet se extindea şi peste ocean. University College din Londra a fost prima instituţie europeană conectată la reţeaua de computere. Pe atunci, 75% din toată activitatea de pe ARPAnet consta din trimiterea de emailuri.

Un an mai târziu apărea conceptul TCP/IP. Acesta presupunea ca reţeaua să nu mai fie gestionată de un singur punct de control, ci informaţiile să ajungă de la un computer la un altul cu ajutorul unui protocol de transmisie.

La popularizarea Internetului la scară globală a contribuit o invenţie din 1977: modemul pentru PC. Acesta a fost dezvoltat de Dennis Hayes şi Dale Heatherington.

În 1990 a apărut primul provider de servicii de Internet prin dial-up, numit The World. În acelaşi an, ARPAnet a încetat să existe, iar Berners-Lee a terminat de programat WWW-ul, definind şi standardele HTML, HTTP şi URL. În 1991 a apărut prima pagină Web. Aceasta avea scopul de a explica ce este, de fapt, World Wide Web. Următorii 23 de ani sunt marcaţi de apariţia primelor browsere, primelor motoare de căutare, serviciilor de transfer de fişiere, reţelelor sociale şi a dispozitivelor permanent conectate la Internet.

În 1989, Tim Berners-Lee a pus bazele pentru WWW – World Wide Web. El a scris o lucrare menită să-i convingă pe savanţii de la CERN că un sistem global de hipertext era în interesul tuturor.

În anul 2016, ponderea gospodăriilor care au acces la reţeaua de Internet acasă a fost de 65%.

  • 65% dintre gospodăriile din România au avut, în anul 2016, acces la reţeaua de Internet de acasă, 65,4% dintre acestea fiind localizate în mediul urban.
  • 69,7% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16-74 ani au folosit Internetul în 2016.

Faţă de anul 2015, ponderea utilizatorilor de Internet  cu  vârste cuprinse între 16 și 74 ani a crescut cu 1,2 puncte procentuale, numărul acestora ajungând la 10,6 milioane de persoane.

Potrivit rezultatelor anchetei privind accesul populaţiei  la tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor în gospodării, aproape două din trei gospodării din  România (65%) au acces la reţeaua de internet de acasă. Internetul a cunoscut o şi mai mare popularitate odată cu apariţia şi dezvoltarea telefoanelor mobile.

New Profesional Consult-555×222
eurial 570×90