930 x122 grota rece

abateri financiare

PITEȘTIUL, CAMPIONUL ARGEȘULUI LA ABATERI FINANCIARE

Ca să ne facem o idee despre cât de performante sunt administrația județeană și administrația locală și cine este campionul Argeșului la abateri financiare, e suficient să ne uităm peste cel mai recent raport public al Curții de Conturi a României, autoritate ce exercită controlul asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public.

Citiți și: Patimile unui părinte și lacrimile unui copil la FC Argeș

Documentul arată și ce trăsnăi au făcut în contabilitate funcționarii care administrează patrimoniului public şi privat al unităţilor administrativ-teritoriale din Argeș.

Prejudicii totale de 4.459 de mii de lei la nivel de județ

Citiți și: Exclusiv. Pitești: Director, pensionat din Poliție! Cine îi ia locul

Raportul prezintă principalele constatări și concluzii consemnate în actele de verificare încheiate ca urmare a activităţii de audit şi control desfăşurată de auditorii publici externi la ordonatorii principali, secundari și terțiari de credite ai unităților administrativ-teritoriale ale județului Argeş, precum și la regiile autonome și societățile comerciale aflate sub autoritatea acestora.

Pentru a avea o imagine de ansamblu, trebuie precizat că la nivelul judeţului Argeș există un număr de 103 bugete locale a căror execuţie este asigurată de ordonatorii principali de credite, din care un buget propriu al Consiliului Judeţean, 3 bugete ale municipiilor, 4 bugete ale oraşelor, 95 de bugete ale comunelor, precum şi 261 de bugete ale instituţiilor ai căror conducători au calitatea de ordonatori terţiari de credite ai bugetelor locale.

În anul 2019, în Argeș s-au desfăşurat 67 de acţiuni de audit și control

Din verificările efectuate asupra situațiilor financiare întocmite la 31.12.2018 la cele 65 de entităţi supuse auditului/controlului până la data raportului (de exemplu, pentru orașele Topoloveni și Mioveni încă nu există date disponibile), au rezultat venituri totale suplimentare estimate de 7.400 de mii de lei, din care 714 mii de lei accesorii fiscale, precum şi prejudicii totale de 4.459 de mii de lei, din care 109 mii de lei majorări de întârziere.

Peste 80% din sumele aferente abaterilor de la legalitate constatate în Argeș sunt întregistrate în Pitești

S-au descoperit abateri financiar-contabile de la legalitate şi regularitate, precum şi cazuri de nerespectare a principiilor de economicitate, eficienţă şi eficacitate în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public şi privat al unităţilor administrativ-teritoriale, cuantificate la un nivel estimat de 966.154 de mii de lei (foto tabel: sumele estimate ale abaterilor constatate la nivelul entităților verificate).

Atenție, din această sumă, 782.907 mii de lei reprezintă abateri ale Piteștiului. O cifră imensă, care arată că peste 80% din respectivele probleme constatate în Argeș sunt întregistrate în municipiul reședință de județ.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3