930×122 CUMPANA 5

centrul de cultura bratianu

ISTORIE, MUZICĂ ȘI POEZIE LA VILA FLORICA

Vila Florica din Ștefănești a fost astăzi gazdă primitoare pentru un simpozion în memoria lui Gheorghe Brătianu şi Ion C. Brătianu.

Citiți și: Liberalul Mihai Alexandrescu, pe făraș de la Vila „Florica”

Simpozionul, organizat de Consiliul Judeţean Argeş, prin Centrul de Cultură „Brătianu” şi în parteneriat cu Universitatea din Piteşti, a fost deschis de Luca Ştefan, un elev în vârstă de 10 ani al Şcolii Gimnaziale, „Vintilă Brătianu”, din Ştefăneşti. Elevul, care studiază pianul de 4 ani cu profesoara Clementina Dionisie, a participat la numeroase audiţii organizate la Centrul Cultural Piteşti, iar în 2012 a obţinut premiul I la concursul „Speranţe argeşene”, secţiunea pian. El a interpretat „Baladă” (autor Friedrich Burmuller) şi „Hora Banu Mărăcine” (Alexandru Flechtemacher).

Evenimentul a continuat cu prezentarea unor lucrări: Aurică Smaranda, din București, membru de onoare al Societăţii Numismatice Române, numismat și istoric – „Profesorul Gheorghe I. Brătianu, un savant asasinat cu o luciditate calculată”, Ioan Todea, din București, doctor în istorie – „Politica Prin noi înşine elaborată de Ion C. Brătianu”, Cezar Bădescu, profesor din Arefu, Argeş – „Ion C. Brătianu în lumina documentelor”, Constantin Vărăşcanu, profesor de istorie, Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” din Piteşti – „Gheorghe Brătianu, patriot şi martir”, Marius Cârjan, profesor de istorie, Colegiul Naţional „Zinca Golescu” din Piteşti – „Ion I.C. Brătianu şi pregătirea de război a României în perioada neutralităţii 1914-1916. Consideraţii generale.” și Robert Zidaru, profesor de istorie din Piteşti – „Despre Gheorghe Brătianu şi arestarea mareşalului Ion Antonescu”. La rândul său, Cornelia Ghinea, profesor de istorie din Piteşti, a citit un fragment din lucrarea „Florica. Viea şi casa Brătienilor. Două conferinţe de Ion Pillat.” În plus, profesorul Constantin Vărăşcanu a recitat două poezii dedicate Brătienilor: „Icoana Brătienilor” și „Semănătorul – lui Gheorghe Brătianu”, poezii din volumul pe care acesta îl pregăteşte. De asemenea, Simona Şerban, director al Centrului de Cultură „Brătianu”, le-a făcut elevilor prezenți invitaţia de a publica în revista instituţiei („Brătienii în istoria românilor”) lucrările pe care profesorii lor le vor considera cele mai bune.

Citiți și: PUTEȚI DONA JUCĂRII ȘI JOCURI

La evenimentul de astăzi au participat elevi de la Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” și Colegiul Naţional „Zinca Golescu” din Pitești și reprezentanţi ai filialei argeșene a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor.

SMART KIDS 555×222

Comentarii

SPALATORIE MURAY  570×90