New Profesional Consult 930 x 122

centrul de cultura bratianu

ISTORIE, MUZICĂ ȘI POEZIE LA VILA FLORICA

Vila Florica din Ștefănești a fost astăzi gazdă primitoare pentru un simpozion în memoria lui Gheorghe Brătianu şi Ion C. Brătianu.

Citiți și: Pitești. Se întâmplă la Închisoarea Pitești!

Simpozionul, organizat de Consiliul Judeţean Argeş, prin Centrul de Cultură „Brătianu” şi în parteneriat cu Universitatea din Piteşti, a fost deschis de Luca Ştefan, un elev în vârstă de 10 ani al Şcolii Gimnaziale, „Vintilă Brătianu”, din Ştefăneşti. Elevul, care studiază pianul de 4 ani cu profesoara Clementina Dionisie, a participat la numeroase audiţii organizate la Centrul Cultural Piteşti, iar în 2012 a obţinut premiul I la concursul „Speranţe argeşene”, secţiunea pian. El a interpretat „Baladă” (autor Friedrich Burmuller) şi „Hora Banu Mărăcine” (Alexandru Flechtemacher).

Evenimentul a continuat cu prezentarea unor lucrări: Aurică Smaranda, din București, membru de onoare al Societăţii Numismatice Române, numismat și istoric – „Profesorul Gheorghe I. Brătianu, un savant asasinat cu o luciditate calculată”, Ioan Todea, din București, doctor în istorie – „Politica Prin noi înşine elaborată de Ion C. Brătianu”, Cezar Bădescu, profesor din Arefu, Argeş – „Ion C. Brătianu în lumina documentelor”, Constantin Vărăşcanu, profesor de istorie, Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” din Piteşti – „Gheorghe Brătianu, patriot şi martir”, Marius Cârjan, profesor de istorie, Colegiul Naţional „Zinca Golescu” din Piteşti – „Ion I.C. Brătianu şi pregătirea de război a României în perioada neutralităţii 1914-1916. Consideraţii generale.” și Robert Zidaru, profesor de istorie din Piteşti – „Despre Gheorghe Brătianu şi arestarea mareşalului Ion Antonescu”. La rândul său, Cornelia Ghinea, profesor de istorie din Piteşti, a citit un fragment din lucrarea „Florica. Viea şi casa Brătienilor. Două conferinţe de Ion Pillat.” În plus, profesorul Constantin Vărăşcanu a recitat două poezii dedicate Brătienilor: „Icoana Brătienilor” și „Semănătorul – lui Gheorghe Brătianu”, poezii din volumul pe care acesta îl pregăteşte. De asemenea, Simona Şerban, director al Centrului de Cultură „Brătianu”, le-a făcut elevilor prezenți invitaţia de a publica în revista instituţiei („Brătienii în istoria românilor”) lucrările pe care profesorii lor le vor considera cele mai bune.

Citiți și: Eveniment major din Pitești, anulat în ultim moment! Iată motivul

La evenimentul de astăzi au participat elevi de la Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” și Colegiul Naţional „Zinca Golescu” din Pitești și reprezentanţi ai filialei argeșene a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90