930×122 CAPRA 5

avocat

Care este distanța minimă în construcții. Cât de aproape poate construi un vecin

Care este distanța minimă în construcții. Cât de aproape poate construi un vecin

Citiți și: Tichete pentru lucrătorii casnici

Proprietarul unui imobil (teren și/ sau construcție) are dreptul de a efectua lucrări de construire (ex. desființarea unei părți din construcție, extinderea amprentei la sol, supraetajarea, consolidarea etc) în condițiile legii.

Dreptul unui proprietar de a construi nu este un drept absolut și nelimitat, în sensul că proprietarul nu poate realiza orice fel de lucrări de construire în orice condiții, ci numai cu respectarea dispozițiilor legale.

Citiți și: Condiții de ieșire din țară în zona Schengen

În vederea asigurării unei dezvoltări urbanistice coerente în acord cu interesul general au fost edictate o serie de reglementări legale și/ sau tehnice privind modul în care pot fi realizate lucrările de construire.

Orice teren din România este reglementat din punct de vedere urbanistic, iar normele din acest domeniu stabilesc pentru fiecare teren din România o serie de aspecte, cum ar putea fi:

– categoria terenului (ex. intravilan, extravilan, teren agricol, teren forestier, teren curți – construcții etc);

– suprafața minimă a terenului pentru ca acesta să poată fi considerat construibil;

– căile de acces din drumul public necesare ca un teren să poată fi considerat construibil;

– tipul construcțiilor ce pot fi edificate pe un anumit teren ( ex. numai locuințe, numai clădiri guvernamentale, numai clădiri de business etc );

– tipul de construcții care nu pot fi edificate pe teren ( ex. imobile în care se desfășoară o activitate poluantă sau zgomotoasă sau periculoasă );

Care este distanța minimă în construcții. Cât de aproape poate construi un vecin

– amprenta maximă la sol a construcțiilor ( POT – ul – Procentul de ocupare al terenului);

– limita maximă a spațiului construit ( CUT – ul – Coeficientul de utilizare al terenului);

– înălțimea maximă a construcțiilor;

– retragerile construcțiilor față de limitele de proprietate ( axul străzii, limita posterioară, limitele laterale ).

Toate limitele impuse unui teren prin reglementările urbanismului sunt considerate limite legale ale dreptului de proprietate (mai concret, ale dreptului de a construi pe o anumită proprietate).

Dreptul de proprietate asupra unui teren aparținând unei persoane se întinde, sub anumite modalități, dincolo de limita de proprietate afectând în mod direct terenurile învecinate.

Spre exemplu, ca regulă generală, proprietarul unui teren are dreptul ca vecinul său să nu edifice o construcție pe terenul învecinat la o distanță mai mică de 60 cm față de limita de hotar, dacă prin regulamentul de urbanism nu se prevede o altă distanță (ex. 2 ml față de limita de hotar ).

Corelativ acestui drept, proprietarul imobilului învecinat are obligația de a respecta această distanță la momentul când hotărăște să edifice o construcție.

Care este distanța minimă în construcții. Cât de aproape poate construi un vecin

Exista situatii cand proprietarul unui teren edifică o construcție, iar prin aceasta să încalce drepturile proprietarilor imobilelor învecinate (ex. nerespectarea distanței minime față de limita de hotar, edificarea unui imobil în care se desfășoară o activitate periculoasă ce ar putea cauza multiple prejudicii vecinilor, afectarea nivelului de lumină de care beneficiază construcțiile învecinate etc).

În alte situații există posibilitatea ca proprietarul unui vecin să edifice o construcție cu depășirea limitelor de proprietate, pe terenul învecinat.

În toate aceste cazuri, în funcție de circumstanțe, proprietarul imobilului învecinat poate obține desființarea construcției care îi generează prejudiciile expuse mai sus.

Codul civil instituie regula respectării distanţei minime de 60 cm faţă de limita de hotar a fondului proprietarului vecin, dar permite o flexibilizare a acesteia ca urmare a exprimării acordului proprietarului terenului în vecinătatea căruia urmează să se construiască.

Ca atare, în măsura în care există un înscris autentic în care să fie exprimat în mod neîndoielnic acordul proprietarului, legea oferă proprietarilor vecini posibilitatea de a compatibiliza cu interesele individuale rigorile disciplinei în construcţii, care impun instituirea anumitor restricţii, tocmai în considerarea apărării intereselor concurente ale proprietarilor.

Care este distanța minimă în construcții. Cât de aproape poate construi un vecin

În ipoteza în care proprietarul vecin refuză să îşi dea acordul în ceea ce priveşte ridicarea construcţiei fără respectarea distanţei minime impuse de lege, chiar dacă acesta ar fi de rea-credinţă, proprietarul nu poate trece peste acest refuz, ci trebuie să respecte distanţa minimă, având la dispoziţie alte mijloace procesuale pentru a echilibra situaţia, respectiv posibilitatea acţionării în instanţă a proprietarului de rea-credinţă.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

8 comentarii

  • Adrian spune:

    Povesti, langa mine este construit un bloc cu 6 etaje la 3 m (sector 3) de blocul meu, nu este in linie cu celelalte ieșind în afara cu 1,5 m iar cei de la disciplina în construcții Buc. au spus că dacă așa i sa aprobat de primărie ei nu au ce face, deci POVESTI LEGALE.

  • AURELIA ANDRONACHE spune:

    Buna, si noi avem o problema cu vecinul care nu are acordul pentru a se lipi de calcanul casei noastre, dar si sa ne lase fara lumina noi avand si un geam care la momentul cand a cumparat in 2012, acel geam era pe acoperisul casei lui, dar cu un proces la care am fost citata la o adresa gresita a reusit in instanta sa spuna ca sunt de rea credinta

  • Narcisa spune:

    Bună ziua,
    Vecinul meu tocmai si-a construit un grătar pe gardul comun fără măcar sa ne întrebe dacă suntem de acord. Distanta dintre gratar/gard comun și garajul meu nu cred ca are 1m. Este înălțat f frumosss! Plus ca acoperișul improvizat pe el e fix în curte la mine. Nu are nici o jena oricum. Ce e de făcut în cazul acesta?

  • Gheorghe Gheorghiu spune:

    1,5 m,minim fata de linia de hotar,lua- ți în calcul streasina care are deja 60 cm,deci în cosecinta dacă este 0.60,cm,deja apa este în curtea vecinului,

  • Ghena Dorel spune:

    vecinul refuza sa ma lase ,sa folosesc zidul comun. Am construit parterul dar la etaj nu ma lasa este zid comun,construit impreuna. Vecinul a construit mai repede etajul.
    Ce sa fac?

  • Ioan spune:

    Legi fărădelegi!Sa nu uitam ca urbanistii sunt printre cei mai bogati oameni din Romania. La Cluj sunt blocuri construite pe limita de proprietate fara parcări sau spatiu verde .Aplica legea numai pentru „cateii” care nu au dat mita .

  • S. T. spune:

    De normativul P.118-99 nu tine cont nimeni!?!?

  • Valerica Jurca spune:

    Cum a fost posibil să se construiască o clădire în curtea sediului Arhivelor din Sibiu, și anume clădirea ocupata de SRI, la 2 m de blocul de proprietari din strada Timotei Popovici nr 4?Acești locatari niciodată nu văd soarele. Această clădire a fost amplasată si edificată în mod abuziv, doar pentru ca acolo are sediul SRI Sibiu. Chiar sub balconul meu, foarte des vad niste domni care stau la o masă și fumează, consuma, iar tot fumul lor este băgat de curentul de aer în apartamentul meu. Rușine celor care au aprobat amplasarea clădirii asa aproape de bloc și, mai mult, luându-i-se lumina solară.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90