Donaris 930 x 122

PFA

Cei care câștigă bani din vânzarea de mașini second hand trebuie să se autorizeze ca PFA

Cei care câștigă bani din vânzarea de mașini second hand trebuie să se autorizeze ca PFA.

Citiți și: Ajutor pentru aceste persoane!

Achiziția și vânzarea constantă de mașini la mâna a doua este văzută de autorități ca o activitate independentă.

Persoanele fizice trebuie să se autorizeze ca PFA. Trebuie să depună periodic declarația unică și să achite impozit pe veni.

Citiți și: Percheziții de amploare în Argeș! Traficanți de mașini săltați de mascați

Dacă e cazul și contribuții sociale pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS) sau chiar TVA, conform Codului fiscal.

Această interpretare reiese din practica prezentată în urma controalelor derulate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Acestea au avut loc în lunile recente, conform Avocatnet.ro.

Practic, persoanele fizice care nu declară veniturile din vânzarea constată de mașini second hand riscă ulterior încadrarea lor ca venituri independente și impunerea de sume de plată către ANAF.

În acest sens, poate fi consultată practica de la controalele ANAF din ianuarie 2022 și până în martie 2023.

În vederea declarării veniturilor obținute în mod constant din vânzarea de mașini second hand, persoanele fizice care desfășoară astfel de activități comerciale au obligația de a se înregistra și autoriza ca persoane fizice autorizate (PFA) la Registrul comerțului, atribuindu-se, în acest sens, codul CAEN 4511. Din punct de vedere fiscal, asemenea venituri sunt încadrate în categoria veniturilor obținute din activități independente.

Stabilirea impozitului anual datorat se va face pe baza declaraţiei unice prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil. Pentru veniturile din activități independente, se datorează, în funcție de nivelul veniturilor, CAS în cotă de 25% și CASS în cotă de 10%.

Detalii, AICI – Cei care câștigă bani din vânzarea de mașini second hand trebuie să se autorizeze ca PFA, să depună declarația unică și să achite taxe

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti

Comentarii

2 comentarii

  • Andrei spune:

    Întâi sa termine cu bișnițari și cu firmele nașpa de Ungaria,Bulgaria etc și după aia o sa-și facă oameni firma legală ca deocamdată nu se poate vinde o mașina legal din cauza celor care fac firme nasoale. E ușor din gura prostii plătesc la stat și restul fura.

  • Marius spune:

    Mai întâi sa stârpească evaziunea cu firme nasoale și apoi sa facă oamenii legal ca nu ai cum sa vinzi atâta timp cât e evaziunea in floare

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90