930×122 CAPRA 5

produse

Doar aceste produse sunt românești!

Doar aceste produse sunt românești!

Citiți și: Șmecheria de la raft! Cum sunt păcăliți cumpărătorii

Etichetarea produselor alimentare se va face după o serie de reguli stricte, astfel încât consumatorii să poată identifica ușor originea ingredientelor ce intră în componența produsului, respectiv dacă ele provin exclusiv sau parţial din România sau dacă doar prelucrarea a avut loc în țara noastră, iar ingredientele sunt importate.

Aceste reguli sunt cuprinse într-un proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor.

Citiți și: Argeș. Importăm de toate! Nu mai producem aproape nimic!

Propunerea legislativă privind utilizarea anumitor semne distinctive opţionale pe produsele alimentare, aflată în dezbatere la Senat, reglementează condiţiile în care unui produs alimentar i se poate pune eticheta de autohton.

Astfel, atunci când vine vorba despre etichetarea, prezentarea sau promovarea unui produs alimentar, se va putea folosi termenul de ,,produs autohton” sau orice altă formulare care indică originea locală a acestuia doar dacă acesta este fabricat din materii prime româneşti şi dacă toate procesele utilizate în producţia sa s-au desfășurat aici.

Doar aceste produse sunt românești!

Potrivit viitoarei legi, indicarea originii autohtone a unui produs primar introdus pe piaţă va putea fi făcută dacă:

produsul primar de origine vegetală:

i) a fost cultivat şi recoltat în România;

ii) în cazul speciei din floră sălbatică, aceasta a fost cules, curăţat şi manipulat în România;

în cazul produsului primar de origine animală:

i) naşterea, clocirea, creşterea, îngrăşarea şi exploatarea animalului au avut loc în România;

ii) capturarea şi sacrificarea speciilor din faună sălbatică au avut loc în România;

în cazul unui produs primar de origine vegetală sau animală produs şi comercializat prin orice combinaţie, atât produsul de bază de origine vegetală, cât și cel de origine animală trebuie să respecte regulile de mai sus.

Citește și: Imagini exclusive! Un restaurant din Pitești a luat foc!

De asemenea, va putea fi indicată originea autohtonă doar dacă, pe lângă îndeplinirea condițiilor legate de materiile prime, etapele de prelucrare a produsului final se desfășoară în România.

Excepție de la cerințele privind materiile prime se va face în cazul:

– mirodeniilor,

– al plantelor aromatice

– al amestecurilor acestora care nu au fost cultivate la scară comercială în țara noastră înainte de demararea producţiei, precum şi în cazul sării de masă, al aditivilor, al enzimelor, al aromelor alimentare care nu pot fi extrase în România şi care nu sunt produse în mod normal aici.

Citește și: Simona Bucura-Oprescu, bilanț la final de sesiune parlamentară

În cazul nerespectării viitoarelor reguli privind etichetarea distinctivă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va putea aplica amenzi ce vor putea ajunge și la 30.000 de lei.

Detalii, AICI.

Sursă foto: Arhivă/Descriptiv

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3