Argeș. Petrochimia a fost vândută și va fi demolată!
Fosta platformă petrochimică Arpechim Pitești, cândva un gigant industrial cu mii de angajați, continuă să fie vândută pe bucăți.
După ani de încercări eșuate de valorificare a activelor, ultimele licitații au dus la adjudecarea unor pachete importante, marcând sfârșitul unei ere pentru industria petrochimică românească.
Activele petrochimiei, deținute de Oltchim S.A., au fost scoase la licitație încă din 2023, însă primele șase încercări au fost fără succes. La licitația inițială, prețul de pornire a fost de 244,8 milioane lei (fără TVA), dar lipsa cumpărătorilor a dus la scăderea treptată a valorii.
În vara anului 2024, la a șaptea licitație, o parte importantă din petrochimia Arpechim a fost adjudecată în patru pachete distincte, la un preț cumulat de 11,7 milioane euro, de patru ori mai mic decât evaluarea inițială.
Argeș. Petrochimia a fost vândută și va fi demolată!
La începutul anului 2025, un nou pachet din fosta petrochimie a fost vândut. Este vorba despre „Zona Rezervoare 2”, care include terenuri, clădiri, construcții speciale și echipamente tehnologice.
Prețul de pornire a fost de 3 milioane de euro, plus TVA, dar în final, acesta a fost vândut pentru o sumă semnificativ mai mare, conform lichidatorilor RomInsolv și BDO Business.
„Pachetul Parc Rezervoare 2 a fost adjudecat pentru o sumă mult mai mare față de prețul de pornire. Procedura de valorificare nu s-a încheiat încă, iar cu acordul adjudecatarului vom comunica suma finală după finalizarea tranzacției”, au precizat reprezentanții RomInsolv.
Situată în comuna Bradu, lângă Pitești, platforma Arpechim s-a întins pe 165 de hectare și a fost unul dintre cele mai importante centre industriale din România.
Prima instalație a fost inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic.
În anii de glorie, Arpechim a ajuns să aibă 8.000 de angajați.
După 1990, platforma a trecut prin mai multe transformări, fiind deținută de diverse entități până la privatizarea Petrom de către OMV în 2004.
În 2011, OMV Petrom a decis închiderea rafinăriei Arpechim, iar în 2013 Oltchim a intrat în insolvență.
Deși partea petrochimică a fost vândută treptat, rafinăria Arpechim, ce aparține OMV Petrom, urmează să fie demolată.
Procedurile au început acum mai bine de nouă ani, însă birocrația și obligațiile de mediu au întârziat procesul.
Astfel, ceea ce a fost odată un simbol al industriei petroliere românești se apropie de sfârșitul definitiv, fiind demontat bucată cu bucată, în timp ce terenul pe care a funcționat rămâne încă sub semnul incertitudinii.