930 x122 grota rece

arpechim

RĂSTURNARE DE SITUAȚIE LA OLTCHIM. EFECTE LA ARPECHIM

Răsturnare de situație la Oltchim. Efecte la Arpechim. Adunarea Creditorilor de la Oltchim a aprobat schimbări la planul de reorganizare a combinatului, plan care are în vedere și Uzina petrochimică Bradu-Piteşti (Arpechim).

Citiți și: ,,Chilipir”: Petrochimia scade cu 15 milioane €!

Potrivit documentului, la privatizare un eventual cumpărător al activelor Oltchim nu va fi obligat ca odată cu activele să preia și angajații. În procesul de vânzare nu va exista nicio obligaţie de transferare a contractelor (inclusiv contractele de muncă) sau a salariaţilor Oltchim către cumpărător.

Există, însă, stipulată posibilitatea ca investitorul să preia, dacă vrea, o parte dintre angajați. Dar numai la nivelul a maximum 50% din numărul total al salariaților de la Oltchim. Mai mult, cumpărătorul va primi un bonus de câte 5.000 de euro pentru fiecare angajat preluat: „Se va putea prelua de către un cumpărător maximum 50% din numărul total de angajaţi ai Oltchim SA. (…) Pentru fiecare salariat care va fi preluat se va calcula un bonus de 5.000 de euro, care se va adăuga la preţul ferm inclus în ofertă.”

Citiți și: Se vinde un gigant al industriei argeșene!

„Conform contractului colectiv de muncă, disponibilizarea salariaţilor se face cu acordarea unor plăţi compensatorii, acestea având regim de creanţe curente în cadrul procedurii de reorganizare. Din perspectiva creditorilor, plăţile compensatorii au un efect similar cu al unui preţ de vânzare echivalent mai mic. Astfel se intenţionează negocierea cu potenţialii angajaţi care sunt doriţi de către ofertanţi în vederea eliminării impactului negativ al plăţilor compensatorii asupra tranzacţiei. Salariaţilor care vor termina unilateral contractul individual de muncă încheiat cu Oltchim, în vederea reangajării de către cumpărător, nu li se acordă salarii compensatorii.”, se mai precizează în planul de reorganizare.

Oltchim va întocmi o listă cu salariaţii care vor dori să fie preluaţi de cumpărător, aceşti salariaţi angajându-se să înceteze unilateral contractul colectiv de muncă. Ofertantul (cumpărătorul) nu va fi obligat să preia vreun salariat, preluarea fiind opțională. În etapa ofertei finale, ofertantul va trebui să prezinte un angajament final de preluare a salariaţilor din lista constituită pentru o perioadă de minimum 24 de luni.

Activele Oltchim vor fi puse la vânzare grupate în 9 pachete: Uzinele clor-alkali, Uzina oxo-alcooli, Uzinele propilen-oxid şi polioli, servicii site, vagoane cale ferată, Procesare PVC, Uzina petrochimică, VCM/PVC Râmnicu Vâlcea, Uzina petrochimică Bradu-Piteşti (Arpechim) și Uzina Anhidridă Ftalică – Râmnicu Vâlcea. Valoarea totală de piaţă a celor 9 pachete de active se ridică la 293.728.000 de euro, iar preţul de pornire la vânzare va fi de 307.000.000 de euro.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3