- Publicat de: Cristina Stancu
- 11-08-2020, ora 14:47
- Știri
ILEGALITĂȚI CU LEMN DE FOC ȘI CHERESTEA
Poliţiştii argeşeni, care au acţionat împreună cu specialişti ai Gărzii Forestiere Ploieşti, au confiscat valoric şi faptic, peste 80 de metri cubi de cherestea şi lemn de foc, cu o valoare de aproximativ 50.000 de lei.
Dintre acestea, aproape 20 de metri cubi cherestea au fost confiscați în urma unui transport ilegal, și peste 50 de metri cubi cherestea au fost confiscați valoric, în urma controlului efectuat la agentul economic de la care provenea transportul.
„În perioada 3-9 august a.c., poliţiştii argeşeni au acţionat pe raza de competenţă, pentru combaterea tăierii, sustragerii și comercializării ilegale de material lemnos, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, Direcției Silvice Argeș, precum și cu personalul silvic cu atribuții de control/de pază pe linie silvică, ocazie cu care au fost depistaţi 9 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 28 și 60 de ani, care au transportat material lemnos pe drumurile publice, cu atelaje sau autoutilitare, fără documente legale, precum şi o societate comercială care a comercializat material lemnos fără provenienţă legală.
8Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, conform Legii 171/2010, în valoare totală de 34.000 de lei, și a fost confiscată cantitatea de peste 80 de metri cubi de material lemnos, din care 30 de metri cubi lemn de foc şi material lemnos prelucrat a fost confiscat şi predat ocoalelor silvice competente, iar peste 50 de metri cubi material lemnos prelucrat a fost confoscat valoric, în urma verificărilor de la o societate comercială”, precizează IPJ Argeș.
În ziua de 6 august a.c., polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeș au depistat o autoutilitară care transporta material lemnos pe DN 73.
În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că acesta efectua al doilea transport în baza aceluiași aviz, iar în urma cubării materialului lemnos aflat în mijlocul de transport a rezultat că în autoutilitară se afla cantitatea de 12,07 m.c. cherestea.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform Legii 171/2010, cu amendă în valoare de 1.000 lei, iar cantitatea de 12,07 metri cubi cherestea, în valoare de aproape 10.000 de lei, a fost a confiscată și predate în custodie reprezentanților Ocolului Silvic Domnești.
„În continuarea verificărilor, polițiștii, împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Ploiești, au verificat societatea comercială care a expediat cantitatea de material lemnos prelucrat, cu punct de lucru în Ștefănești.
În urma verificărilor s-a stabilit că agentul economic a expediat material lemnos prelucrat sub formă de cherestea, fără ocumente de proveniență, în cantitate de 52,52 metri cubi.
Drept urmare, societatea comercială a sancționată contravențional cu amendă în valoare de 15.000 lei, conform Legii 171/2010, și a fost dispusă măsura complementară de confiscare valorică a materialului lemnos susmenționat, în valoare de aproape 38.000 de lei”, mai precizează IPJ Argeș.
Aspecte legale:
Activitățile de combatere a delictelor silvice, pentru polițiștii argeșeni, se înscriu în rândul celor cu caracter curent, desfășurându-se inclusiv pe perioada stării de alertă.
Polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică al I.P.J. Argeș, acționează în sistem integrat cu celelalte structuri din dispozitivele de ordine publică și control al circulației pe drumurile publice, și desfășoară activități specifice împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, Direcției Silvice Argeș, precum și cu personalul silvic cu atribuții de control/de pază pe linie silvică.
Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.
Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare sau prelucrare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități.
Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi mijlocul de transport şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.