NOR CURIER 930X122

inchisoare

Închisoare pentru șoferii care fac asta!

Închisoare pentru șoferii care fac asta!

Citiți și: Noi norme rutiere! Toți șoferii trebuie să știe!

Poate că nu mulți șoferi știu, dar legea interzice, în anumite situații, să repari mașina fără acordul poliției, iar cei care încalcă aceste dispoziții pot ajunge la închisoare, atrage atenția Promotor.ro.

Conform legii 195/2022, șoferii care au fost implicați într-un accident auto sunt obligați să-l raporteze. Fie la firma de asigurări, dacă e fără victime, fie la Poliție, dacă e cu mai mult de 2 vehicule implicate.

Citiți și: Șoferii, obligați să reducă viteza! Amenzi uriașe!

Șoferii pot face o constatare amiabilă, doar dacă sunt numai 2 vehicule implicate în accident, fără victime.

Altfel, dacă nu deține asigurare CASCO, șoferul trebuie să se prezinte la biroul de accidente ușoare al Poliției Rutiere.

„Conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație, sunt obligați […] să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului”, se precizează în Art. 79 din Codul Rutier.

Această lege se aplică dacă, în urma accidentului, nu au rezultat victime, ci doar pagube materiale.

Închisoare pentru șoferii care fac asta!

În cazul accidentului cu victime, poliția trebuie chemată la fața locului.

Dacă accidentul (fără victime) s-a produs din vina ta și nu te prezinți la poliție, atunci riști suspendarea permisului auto. Și până la 725 de lei amendă.

„Constituie contravenție și se sancționează cu 2 sau 3 puncte amendă […] neîndeplinirea obligației proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul de a solicita documentul de constatare a avariilor produse acestuia în alte împrejurări decât în urma unui accident de circulație”, conform Art 99 (4), din legea 195/2002.

Așadar, fie că și-a lovit singur mașina, fie că a fost implicat într-un accident, șoferul este obligat să anunțe producerea acestuia.

Poliția Rutieră sau firma de asigurări îi va elibera, apoi, o dovadă de reparații.

Și doar în baza acestei autorizații, va putea să-și repare, în mod legal, mașina. În caz contrar, atât șoferul, cât și mecanicul sau proprietarul service-ului pot ajunge la închisoare.

„Repararea autovehiculelor, remorcilor, tramvaielor sau mopedelor având urme de accident, fără a fi îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, conform ART 340 (4) din Codul Penal.

Detalii, AICI.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90