- Publicat de: Ionela Iordachita
- 23-02-2022, ora 11:55
- Interviu
Exclusiv: Ei sunt oamenii de comunicare din instituţii. Astăzi, Camelia Juganu – CJ Argeș
Astfel, astăzi o aducem în atenția dumneavoastră pe Camelia Juganu (foto) purtător de cuvânt al Consiliului Județean Argeș.
Camelia Juganu are 47 ani, iar de 5 ani este unul dintre oamenii de comunicare din cadrul Biroului de presă al Consiliului Judeţean Argeş.
Până să ajungă în cadrul acestei instituții, timp de 18 ani a fost jurnalist. A lucrat în același timp atât în presa scrisă, cât și în televiziune.
A fost jurnalist la diferite publicații media locale, precum ”Curierul Zilei”, ”Societatea argeșeană” sau ”Ancheta”. De asemenea, a avut colaborări și cu publicații naționale.
JURNALISTĂ FĂRĂ REGRETE, DAR CU SACRIFICII
Deși spune că nu are regrete, Camelia recunoaște că a făcut numeroase sacrificii pe vremea când lucra în presă, totul pentru meserie. Cel mai dureros a fost faptul că nu și-a petrecut destul de mult timp cu propriul copil, în primii lui ani de viață.
Astfel, motivele care au determinat-o să candideze pentru postul de purtător de cuvânt au ținut în egală măsură atât de viața profesională, cât și personală.
ePitești.ro: Ce v-a determinat să candidați pentru postul actual?
Camelia Juganu: „Profesional, din dorința de a vedea cum este de “cealaltă parte a baricadei”, convinsă fiind că pot lucra foarte bine și aici. Personal, și din dorința ca, după aproape 20 de ani de muncă fără un program, să pot avea, cât de cât un program. Din dorința de a vedea totuși cum îmi crește copilul.
Despre primii 5 ani din viața copilului meu din păcate nu vă pot spune prea multe. Atunci am lucrat în presă și aveam mai multe joburi, dimineața și ziua în presa scrisă, seara la tv.
De asemenea, cred că totul ține și de soartă sau de voința lui Dumnezeu care, în anumite momente ale vieții, îți scoate anumiți oameni în cale. Cred că mai contează și ce alegeri facem în viață și mai ales să nu le regretăm. Și eu nu regret nicio perioadă.”
DIFICULTĂȚILE CU CARE SE CONFRUNTĂ ÎN FUNCȚIA DE PURTĂTOR DE CUVÂNT ȚIN TOT DE PRESIUNEA TIMPULUI
Camelia Juganu: „Nici o situație nu seamănă cu alta, nici un jurnalist nu seamănă cu altul. Dar administrația are niște reguli. Din fericire, pot spune că cei cu care am lucrat până acum nu au avut nicio problemă cu asigurarea transparenței către mediul public.
Sigur, din această postură te confrunți cu anumite rigori pentru că tot timpul apasă presiunea de a oferi informațiile corecte. Sunt momente când presiunea timpului sau a evenimentelor pot determina apariția unor informații eronate sau incomplete. Când dai o informație oficială, faci tot posibilul să fie cea corectă. Altfel, instituția își pierde credibilitatea în fața opiniei publice, iar instituțiile media care preiau această informație sunt și ele afectate.
Uneori, colegii din presă cer foarte rapid anumite răspunsuri, iar verificarea informațiilor are propriul circuit într-o instituție publică, tot așa cum și jurnalistul trebuie să verifice informația pe care dorește să o publice. Acum, fără doar și poate, marja de eroare este mult mai mică.
Am spus că am cât de cât un program. Sunt foarte multe zile, inclusiv în week-enduri sau sărbători în care sunt la muncă, la fel ca în perioada în care lucram în presă. Dar nu în fiecare zi. La fel, sunt perioade când trebuie pregătit un anumit eveniment. Munca aceea care nu se vede. Pe vremuri, era munca pe care o făceam pentru documentarea unui articol sau a unei emisiuni TV.”
Pentru că a avut prilejul să cunoască ambele părți ale baricadei, înțelege foarte bine presiunile sau insistențele colegilor din presă atunci când vine vorba de aflarea unor informații.
ȘTIE FOARTE BINE CE PRESUPUNE PROFESIA DE JURNALIST: MULTĂ MUNCĂ, SACRIFICII, DAR MAI PRESUS DE TOATE PASIUNE
„Zilele acestea Consiliul Județean Argeș a organizat o deplasare pe teren împreună cu presa. După o perioadă mai lungă (cauzată de pandemie) această “ieșire” a fost și un bun moment de socializare, pentru noi, jurnaliștii, de rememorare a amintirilor din perioada în care, împreună, lucram în presă, noi, jurnaliștii “mai bătrâni”, cum ne-am spus.
Teren mult, zile și nopți, dar și amintiri la care am râs cu lacrimi. Amatorism, profesionalism, haiducie, dar, cel mai important, multă pasiune.”
Deși a trăit și văzut multe în cele aproape două decenii de presă, Camelia ne mărturisește că, cel mai dificil moment din cariera sa a fost legat de începutul pandemiei.
Camelia Juganu: „Cel mai dificil moment din carieră a fost legat de declanșarea pandemiei, până la preluarea comunicării oficiale de către Prefectură. Fiind o situație fără precedent, nu aveam nici un punct de reper. Nimic nu se baza pe reguli clare și a trebuit, și din punct de vedere al comunicării, ca situația să fie gestionată în funcție de context.”
Când vine vorba despre satisfacții profesionale, Camelia recunoaște că acestea vin tocmai din faptul că acceptă orice provocare.
„PROVOCĂRILE – FORMA MEA DE A MĂ ȚINE ÎN VIAȚĂ”
ePitești: Care este cea mai mare satisfacție pe plan profesional?
Camelia Juganu: „Recunosc că am căutat permanent provocări. Este forma mea de a mă ține în viață din punct de vedere profesional. Plafonarea este cel mai mare rău care ți se poate întâmpla în cariera profesională.
Cea mai mare satisfacție este tocmai faptul că am avut puterea de a accepta această provocare și că am în continuare puterea de a învăța și de a mă determina să fac lucrurile cât mai bine și mai profesionist. Să știți că nu este un lucru deloc ușor. Este o meserie care implică oameni, interacțiune, comunicare.”
ePitești: Vi se pare greu să lucrați cu oamenii?
Camelia Juganu: „Am lucrat toată viața cu oamenii. După două decenii în presă, în care am interacționat cu cei săraci, dar și cu cei mai avuți, cu cei mai puțin educați, dar și cu academicieni, cu oameni simpli dar deosebiți, dar și cu vedete fără pic de empatie față de dramele din societate, aș spune că este cel mai greu să lucrezi cu oamenii, în general. Dar și cel mai frumos.
Cred că în viață cel mai bine te definește ceea ce faci și felul în care te comporți (nu cum ești văzut) cu cei din jurul tău. Vă pot spune cu siguranță că nu te plictisești. Nu rămâi indiferent la ce se întâmplă în jurul tău. Contează mult, cel puțin pentru mine aceste aspecte.”
CALITĂȚILE UNUI PURTĂTOR DE CUVÂNT
ePitești: După părerea dumneavoastră, care este profilul ideal al unui aspirant în acest domeniu?
Camelia Juganu: „Atitudine deschisă, transparență, calm, dispus să accepte şi alte puncte de vedere, cu capacitate de sinteză, disponibilitate la efort, inteligență, bun simț, răbdare. Cred că dacă ai aceste calități, pe oricare altele, specifice fiecărui domeniu, le poți căpăta dacă nu le ai deja.”
SERIA INTERVIURILOR EXCLUSIVE EPITEȘTI
Vă reamintim că, seria interviurilor a debutat cu Cristina Cazacu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Pitești, iar apoi a continuat cu Florina Oprea, omul de comunicare din cadrul Primăriei Mioveni, Flavius Tănase, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Argeș, Bogdan Aristănțoiu, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Pitești, Mădălina Epure, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Argeş, Ionuț Tunaru, purtător de cuvânt ISU Argeș, Ion Sănduloiu, purtător de cuvânt Salvamont Argeș și Florin Popa, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Argeş.
Interviurile, aici:
Exclusiv: Ei sunt oamenii de comunicare din instituţii. Astăzi, Florina Oprea – Primăria Mioveni
Exclusiv: Ei sunt oamenii de comunicare din instituţii. Astăzi, Flavius Tănase – Jandarmeria Argeș
Exclusiv: Ei sunt oamenii de comunicare din instituţii. Astăzi, Mădălina Epure – IPJ Argeş
Exclusiv: Ei sunt oamenii de comunicare din instituţii. Astăzi, Ionuţ Tunaru – ISU Argeş
Exclusiv: Ei sunt oamenii de comunicare din instituţii. Astăzi, Ion Sănduloiu – Salvamont Argeș
Exclusiv: Ei sunt oamenii de comunicare din instituţii. Astăzi, Florin Popa – Poliția Argeș