Donaris 930 x 122

ADP PITEȘTI

Locul în care piteștenii scuipă pe milioane de euro

Locul în care piteștenii scuipă pe milioane de euro

Citiți și: Pitești. Măsură importantă în Piața Primăriei

Pentru orice român sau străin care tranzitează Orașul Lalelelor, punctul de referință este Piața Primăriei.

Un spațiu încărcat de istorie și simboluri. Clădiri monumentale precum Galeria de Artă sau Primăria, Teatrul Al. Davila. Plus două statui, cea a lui N Bălcescu și cea a domnitorului Mircea cel Bătrân.

Citiți și: Pitești. Mare surpriză, mâine, în Piața Primăriei

Reprezentativ

Locul este reprezentativ pentru imaginea de ansamblu a întregului oraș. Mulți oaspeți de rang înalt sau delegații sportive ori artistice care poposesc la primărie se opresc pe platoul din fața ei. Fac poze, imortalizează momente agreabile.

Carte de vizită

Metaforic se poate spune că Piața Primăriei, inaugurată în martie 2021 în plin an pandemic, este o carte de vizită. Pentru municipiu și locuitorii săi. Primii care se cuvine să aibă grijă de ea sunt chiar ei, cetățenii. Însă…

Deplorabil

E îndeajuns unui om să zăbovească măcar câteva minute pe platou. Și să-și arunce o privire de-a lungul perimetrului. Și apoi să se uite în jos. Impresia cu care va pleca va fi deplorabilă.

Piața Primăriei arată jalnic din cauza a doi factori

Porumbeii, guguștiucii, pescărușii fac o mizerie de nedescris.

Păsăretul gonit din Piața V. Milea cu dispozitive speciale, s-a mutat în zona primăriei. Pensionarii, bunicii copilașilor care se amuză văzând de aproape păsările, le hrănesc.

Fără să le pese de apelul pe care l-a făcut recent edilii. Ei recomadau cetățenilor să nu mai arunce pâine și grăunțe păsărilor.

 

 

Gradul de civilizație

Al doilea factor de degradare a esteticii pieței este cel exclusiv uman.

Pe platou, pe lângă mizeria păsărilor sunt imprimate gume de mestecat. Negre din cauza soarelui, uscate, lipite. Zeci, sute, poate mii.

Adunate de-a lungul timpului. Gume scuipate pe jos într-un mod care arată gradul de civilizație pe care îl avem.

La datorie

Cum nu avem multe locuri reprezentative, pline de simboluri, alta trebuia să fie atitudinea cetățenească. Evident, utilajele și oamenii de la Salubritate și ADP trebuie să acționeze mai des în zonă. Plătiți din bani publici, se cuvine să fie la datorie. Și să curețe platoul.

Detestabil

Dar să fie prezenți în permanență în fața primăriei nu se poate.

Se impune, se-nțelege, o igienizare totală a Pieței Primăriei. Dar rezolvarea ar fi parțială. Provizorie. În câteva săptămâni, dacă piteșenii vor continua să scuipe gume, „peisajul” va fi la fel.

Detestabil

Cu obrazul pătat

Metaforic, se poate spune că Piața Primăriei este obrazul municipiului nostru.

Orașul frumosului prin excelență, al florilor, al lalelelor, al gingășiei. Însă imaginea poate fi asemănată cu a unui om îmbrăcat elegant. Având o atitudine demnă și aer de bun europen. Cu maniere și floare la rever. Dar cu obrazul murdar, pătat…

Locul în care piteștenii scuipă pe milioane de euro

Foto: descriptiv/ Centru. Hotel Argeșil, Hotel Muntenia, Parcare

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

5 comentarii

  • M spune:

    Frumoasă poveste, descrierea metaforică a orașului…
    Dar ar fi și mai frumos dacă poliția municipiului, AR AMENDA USTURĂTOR ȘI PE BUNE pe cei „certați cu bunele maniere”
    Aveți soluții mai bune ?!?

  • Iulia spune:

    Toate problemele din Pitesti au fost rezolvate curatenia, cersetoria, renovarile, mizeria din spitale si au ramas porumbeii nerezolavati. Articolul e ” foarte interesant” si sesizeaza cele mai „grave probleme” ale orasului. Rezolvati ce trebuie si apoi ganditi-va cum sa omorati niste bieti porumbei.

  • Cineva spune:

    Mai lăsati chestia cu „bieții porumbei”, ieșiți si strângeți după ei!!!! Așa este si la bloc! Hai să vedem cum se poate rezolva!!! Vezi „adevărul despre Singapore”!!!! Doar cu amenzi!!! Multe dintre legile din Singapore sunt susținute de amenzi grele: nerezolvarea spălării unei toalete publice (100 USD); scuipat sau fumat în locuri publice (300 USD); mâncarea sau băutura în metrou (300 USD); aruncarea gunoiului (600 USD); vânzarea gumei de mestecat (1600 USD).
    Altfel nu se poate!!!!

  • Prometeu spune:

    1. Utilaje performante care spala noaptea cu detergent și apa calda și freacă gresia, cam la 3 zile o data.

    2. La Atena, Veneția sau Budapesta porumbeii sunt o încântare, deci sa fie si la noi. Pe mine ciorile ma enervează mai mult, dar cică sunt ocrotite de lege. (trebuie eliminata aceasta aberație legislativa si impuscate). In plus, sunt si mai cacacioase si mai galagioase ca porumbeii.

    3. Educație in Pitești nu aveți cum sa faceți. Populația este căzută. Am mai atins acest subiect in alte comentarii. Singura soluție este ridicarea nivelului de prezentare urbana si amenzile.
    Adica, spectacole de calitate si festivaluri în centru, terase elegante, autocar turistic din ora în ora cu stații pe unde avem și noi ce arăta (o idee noua) inclusiv statii la parcuri, la Pitesti Arena/Stadion (in viitor), inclus si Muzeul Golesti ca e fain și zona de calarie de la Send 92 (dacă mai exista), plus zona muzeistica centrala care sa fie gata odată și sa nu se mai inchida vara Planetariul unde sa ruleze filmuletele din ora în ora inclusiv individual nu doar pentru grupuri (apropo, publicitatea la ei e zero si daca vrei sa te duci iti cer programare; pe dracu, parca ma duc la Sala Palatului sau Ateneu, penibil….si uite asa niciodata nu ajung si ca mine sunt mii ca vorbesc cu oamenii), apoi n-ar strica o redeschidere a observatorului astronomic si publicitate masiva sa vina lumea eventual amenajat in „buricul targului” un telescop cu 7 lei observarea lunii si a unei planete de o sa aveti coada de 1 km in primele zile, Galeria Metopa mărită (reamenajarea zonei si sa dispara croitoria ca e pacat de spatiu ce „extratereștrii” lucreaza oe acolo), deci Galeria frumos luminata și cu întrare gratuita ca sa mai spalam manelele din creierii unora, un mic bazar local dar fain amenajat și permanent ca asa place romanului cu bratari/medalioane….., înființarea a încă o librărie dar misto, adica cu cărți de rafinament intelectual, eventual și un trenuleț pe centru care sa atraga familiile cu copii si nu numai, actori de la Aschiuta scoși zilnic in strada ca s-au cam boierit și nu mai stiu sa ofere fericire, adică asa ca la Veneția sau Viena unde fac figurație contra cost…. sau o parada a mascotelor zilnic la o ora fixa…., la Gradina de Vara in fiecare weekend sa cante fanfara militara o ora/zi și un teatru de păpuși gratuit …… , spectacolele din Lunca mutate in centru ca parca suntem la tara cu targul la periferie …..nu știu, schimbata ceva mai mult viata pe centru ca nu-mi mai place decât parțial și aproape sunt cu bagajele la usa sa plec definitiv ….

    Numai asa poamele pleacă la țară de unde au venit curioși ca niște emigranti și rămân cei care apreciază frumosul. Cred ca Pitești poate deveni un Sibiu sau un Brașov, doar avem un județ interesant dpdv turistic, dar este nevoie de imaginație și atragerea de OAMENI NOI, fie să se mute aici, fie sa-l viziteze. Cu ce aveți, nu va ridicați nici în 100 de ani !!! Târg a fost, pe alocuri ca un târg a rămas.
    Trebuie o față noua orașului, asa cum vorbim de Sighișoara, Sinaia, de Sibiu sau de Cluj. Ma uiram prin Câmpina, o minune de orășel cu eticheta „ia casuta la Campinuta” (am zis-o eu), plina de vilișoare cum numai prin Germania am văzut, mai are un restaurant vestit și un muzeu (Iulia Hasdeu) dar zău de nu e mai cunoscut ca Pitești…… jenant. Turda iar e ceva ce m-a incantat maxim și e 3 mp și el. Am exagerat evident dar cu un centru mic și absolut încântător. O alta idee, întâlnită la Vișeul de Sus când am mers cu Mocanita. Am dormit o noapte intr-un tren vechi numai cu vagoane de dormit și un restaurant; bucatareasa o elvețianca. Misto, nu? Aduceți o drăcie d’asta în gara Pitesti și faceți pe net pachete turistice cu chestii INEDITE. M-am invartit stand pe loc 5 minute ca să iau o pijama pe mine (loc stramt) si în chiuvetica cât palma abia intra periuta de dinți s-o spal, dar inedit sa dorm la înălțime cu teama sa nu cad și sa aud trenurile intrând și ieșind din gara. Mereu aveam impresia ca trebuie sa plecam și noi….. eram cu familia. Când ne aducem aminte râdem minute bune….
    Apoi, aduceți un tren vechi pe traseul Pitești-Curtea de Argeș, vechi dar recondiționat, cu locomotiva de te sperii și banchete din lemn și doar cu program de weekend și picnic la destinație (intr-un pachet turistic) plus cateva dansuri populare județene… și „rupeti”.

    Hai băieți, se poate….putina imaginație ca bănet se mai găsește, tara se dezvolta și dacă nu acționați v-o iau alții înainte. Vorbiți si cu Dacia Mioveni sa se poată vizita fabrica ….. pentru baietei mai ales ar fi ceva wow sa vada cum ia nastere Sandero si tati n-ar mai lua cine stie ce scumpete vestica, la solicitarea baiatului familia ar avea o masina romaneasca 😀 ……

    deci veniți cu multe chestii inedite dacă vreți ca pepiniera Zinca/Brătianu…. sa se mai și întoarcă în oraș după studiile universitare.
    Deocamdată trăiți o drama….din 100, dacă revin 10….DACĂ!

  • Toni Telescu spune:

    Va recomand Singapore…, mi-aș recomanda și mie dar îmi plac alte meleaguri…

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90