- Publicat de: ePitești
- 27-08-2014, ora 10:12
- Știri
ÎN ATENȚIA ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ARGEȘ!
Administrația Județeană a Finanțelor Publice face precizări importante pentru asociaţiile de proprietari din Argeș, inclusiv din Pitești, cu privire la impozitarea veniturilor plătite unor persoane fizice în cadrul asociației.
Citiți și: Taxele care ar putea fi majorate începând cu 2025Astfel, în ceea ce privește președintele și cenzorul asociației, fiind vorba de venituri asimilate salariilor, pentru remuneraţia obţinută de aceștia se datorează la stat impozit pe veniturile din salarii şi toate contribuţiile sociale obligatorii (atât de către persoana fizică ce realizează veniturile de natură salarială, cât şi de către plătitorul de venit), cu excepţia contribuţiei de asigurare pentru şomaj (individuală şi angajator/plătitor de venit), a contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, a contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate și a contribuţiei la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.
În privința administratorului, pentru venitul obţinut de acesta, fiind vorba de un venit din desfăşurarea unei activităţi dependente, se datorează la stat toate contribuţiile sociale obligatorii (atât de către persoana fizică ce realizează veniturile de natură salarială, cât şi de către plătitorul de venit), cu excepţia contribuţiei la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale și a contribuţiei de asigurări pentru şomaj (individuală şi angajator) dacă administratorul este şi pensionar.
Citiți și: Se schimbă totul! Vestea momentului despre impozitele pe locuințe!În ceea ce privește femeia de serviciu (fără să aibă încheiat contract individual de muncă cu asociaţia), trebuie stabilit mai întâi dacă aceasta prestează o activitate dependentă sau independentă. Dacă este o activitate dependentă, se aplică prevederile privind impozitul pe venitul din salarii şi se datorează la stat toate contribuţiile sociale obligatorii (atât de către persoana fizică ce realizează veniturile de natură salarială, cât şi de către plătitorul de venit), cu excepţia contribuţiei la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale și a contribuţiei de asigurări pentru şomaj (individuală şi angajator) dacă persoana care face curățenie în bloc este şi pensionar. Dacă este o activitate independentă, plătitorul de venit reţine şi virează impozit pe venit (în cotă de 10% sau 16%, potrivit opţiunii din contract/convenţie). În astfel de cazuri, din punct de vedere al contribuţiilor sociale plătitorul de venit reţine şi virează la stat contribuţia individuală pentru bugetul asigurărilor sociale și contribuţia individuală pentru bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Există o excepţie: dacă femeia de serviciu are şi calitatea de pensionar sau de salariat, pentru venitul din activitatea independentă nu datorează contribuţia de asigurări sociale.