Donaris 930 x 122

alexandru gafton

EVENIMENT DE PRESTIGIU LA UNIVERSITATEA PITEȘTI

Eveniment de prestigiu la Universitatea Pitești. Vineri, 3 noiembrie 2017, de la ora 10, în Sala Senatului Universității din Pitești va avea loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Alexandru Gafton, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Citiți și: Pasionații de automobile sunt invitați la Salonul „Student Auto”

Inițiativa aparține Departamentului de Limbă, Literatură, Istorie și Arte al Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte a Universității piteștene.

Personalitate științifică de prim-rang, Alexandru Gafton este titular al Facultății de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, profesor de istorie a limbii române și conducător de doctorat în același domeniu, precum și profesor invitat la mai multe universități și institute de cercetări din străinătate.

Citiți și: STUDENȚII CĂMINIȘTI DE LA UPIT CARE NU RESPECTĂ ANUMITE CONDIȚII VOR FI DAȚI AFARĂ DIN CĂMIN

Are ca domenii de interes major cercetarea limbii române în diacronie (istoria limbii române, fonetică istorică, etimologie, semasiologie), editarea științifică a textelor vechi în general și a celor religioase în special, traductologia, sociolingvistica și filosofia științei.

Este din 2006 expert ARACIS al comisiei de limbi și literaturi și membru CNATDCU (președintele comisiei de filologie între 2012 și 2016 și vicepreședinte al aceleiași comisii începând din 2016).

Prin cărțile și articolele sale elaborate, prin proiectele de cercetare derulate, prin traducerile făcute, dar și prin inițiativele avute în activitatea didactică, științifică și editorială, prof. univ. dr. Alexandru Gafton a contribuit major la dezvoltarea filologiei românești.

Donaris 555×222

Comentarii

570×90 MAIA