930X122 MAIA

cal

(GALERIE FOTO) REVOLTĂTOR! CAL MALTRATAT ȘI LĂSAT SĂ MOARĂ

Cal maltratat și lăsat să moară. Federația Națională pentru Protecția Animalelor (FNPA) a fost sesizată că în zăvoiul din Clucereasca – Argeș, acolo unde uneori se organizează târguri de animale, este abandonat un cal slab, cu multiple răni şi care deja căzuse pradă păsărilor: fusese lăsat să moară acolo.

Citiți și: Imaginile viralizate instant: Mai ceva ca la caii putere: Tratament ,,SPA” pentru armăsar la spălătorie auto

“Am solicitat sprijinul S.C Servicii Edilitare Pentru Comunitate SRL Mioveni pentru ridicarea şi adăpostirea temporară a iepei. Directorul a acţionat extrem de prompt, iar un echipaj de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență şi reprezentanţi ai SEDC Mioveni au ridicat calul cu ajutorul unei macarale, deoarece animalul nu putea sta în picioare. SEDC Mioveni a acordat întregul sprijin, prin amenjarea unui spaţiu temporar, prin hrănire, adăpare și tratament medical de urgenţă. Cu toate că timp de o săptămână, zilnic, SEDC Mioveni a făcut eforturi pentru o ajuta să îşi recapete forţa prin tratament şi vitaminizare și au ridicat-o zilnic în picioare, subnutriţia avansată şi efectul zilelor în care a zăcut la pământ au învins-o şi noaptea trecută a decedat.”, ne transmite Carmen Arsene, președinta Federației Naționale pentru Protecția Animalelor. Iapa avea doar 11 ani şi era înregistrată ca fiind un cal pur sânge arab.

Faptele comise de deţinător asupra animalului sunt multiple, precizează Federația Națională pentru Protecția Animalelor: abandon, maltratare, privare de adăpost, de hrană, apă și de îngrijire medicală și ucidere. Faptele reprezintă infracţiune şi se pot pedepsi cu închisoare. FNPA va depune plângere penală la Poliţie împotriva deţinătorului pentru maltratare şi ucidere.

Citiți și: Argeș. Noaptea, ca hoții! A rămas fără cal

Potrivit legii, animalele abandonate sau confiscate, din orice specie ar fi acestea, ar trebui duse în “adăposturile ce funcţionează pe lângă consiliile locale”. “Desigur, având în vedere faptul că asemenea adăposturi generează costuri, nu susţinem că ar trebui să existe în fiecare localitate, însă se impune cel puţin existenţa unui asemenea adăpost la nivel de judeţ, care să preia asemenea cazuri pentru care, în general, primăriile nu au nicio soluţie. Instituţia abilitată în domeniul asigurării protecţiei şi gestionării animalelor, de altfel reprezentantul Guvernului în acest sens, Autoritatea Naţională Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA, este imună la asemenea cazuri. ANSVSA nu propune şi nu dispune vreo măsură care să reglementeze aceste situaţii. Astfel, şi aici ONG-urile sunt nevoite să îndeplinească atribuţiile autorităţilor, 90% din cazurile de animale aflate în impas fiind preluate de ONG-uri şi, de multe ori, şi de persoane fizice.”, atrage atenția Carmen Arsene.

Eurial 555 x222
570 X 90 CAPRA 3