Donaris 930 x 122

centrul cultural județean argeș

(VIDEO) S-A REDESCHIS GRĂDINA DE VARĂ

S-a redeschis Grădina de Vară. Aseară a avut loc redeschiderea oficială a Grădinii de Vară din Pitești (aflată în spatele Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu”).

Citiți și: Salariile de la Centrul Cultural Judeţean Argeş. Cât câştigă artiştii argeşeni

Evenimentul a fost organizat sub egida ”Respect pentru Valorile Naționale”, aducând în fața publicului argeșean recitalul ”Sunt suflet în sufletul neamului meu”, susținut de actorul Dorel Vișan, acompaniat de flautistul Ionuț Ștefănescu, precum și proiecția filmului ”Ion I. C. Brătianu – primul ministru în perioada Primului Război Mondial”, realizat de Lucia Hossu Longin, prezentă la eveniment.

Citiți și: SE APRIND LUMINILE DE SĂRBĂTORI LA GRĂDINA DE VARĂ

Totodată, a fost lansat, în premieră națională, proiectul ”Un secol de cinema românesc”, realizat în parteneriat cu DACIN SARA și Centrul Național al Cinematografiei, care are ca scop promovarea valorilor autentice românești, aducându-se la cunoștința publicului larg și, în special, a noii generații, filmele de marcă ale cineaștilor români.

Potrivit autorităților județene, în fiecare seară, începând de la ora 21, cinefilii argeșeni sunt invitați la Grădina de Vară să parcurgă toate etapele artei cinematografice românești, vizionând filme de referință ale cinematografiei românești.

Programul filmelor pentru săptămâna 5-12 august 2018:

-DUMINICĂ, 5 AUGUST: CONSTANTIN BREZEANU – „RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ”

–LUNI, 6 AUGUST: VICTOR ILIU – „LA MOARA CU NOROC”

– MARȚI, 7 AUGUST: MIRCEA DRĂGAN – „COLUMNA”

– MIERCURI, 8 AUGUST: ELISABETA BOSTAN – „MAMA”

– JOI, 9 AUGUST: MIRCEA MUREȘAN – „RĂSCOALA”

– VINERI, 10 AUGUST:  IULIAN MIHU – „ENIGMA OTILIEI”

– SÂMBĂTĂ, 11 AUGUST: SERGIU NICOLAESCU – „MIHAI VITEAZUL”

– DUMINICĂ, 12 AUGUST: LUCIAN PINTILIE– „RECONSTITUIREA”.

Grădina de Vară va funcționa în administrarea Centrului Cultural Județean Argeș, instituție publică subordonată Consiliului Județean.

În august 1958 a fost dată în folosință Grădina de Vară a Teatrului “Alexandru Davila”, aflată în zona centrală a Piteștiului, având capacitatea de 600 de locuri, cu scenă utilată pentru reprezentații, orgă de lumini și cabină de proiecție, folosită inclusiv pentru spectacole cinematografice – locul în care piteștenii veneau să se delecteze cu spectacole, festivaluri și filme.

În 1997, după spectacolul de gală al Festivalului Național de Muzică Ușoară ”Laleaua de Aur”, s-a lăsat pentru ultima oară cortina peste evenimentele culturale desfășurate la Grădina de Vară din Pitești.

Timp de 21 de ani, Grădina de Vară, acest spațiu din spatele Bibliotecii Județene “Dinicu Golescu”, a rămas în așteptare, pentru ca acum, la 60 de ani de la darea ei în folosință, ca un arc peste timp, să-și regăsească locul între edificiile culturale argeșene.

Din anul 1997, Grădina de Vară s-a aflat oficial în conservare, intrând într-un stadiu avansat de degradare. După ani de litigii, Consiliul Județean Argeș a câștigat procesul și a demarat, în anul 2017, procedurile de reabilitare, în total investițiile ridicându-se la aproximativ 100.000 de euro, exclusiv din fonduri proprii.

Proiectul de reabilitare a păstrat arhitectura veche și a integrat în ea elemente noi, moderne. Reabilitarea a constat în renovarea și modernizarea fostului edificiu construit în 1958. Au fost refăcute complet terasele, iar porțile intrărilor și tâmplăria au fost înlocuite cu unele noi. Modernizarea a presupus îmbunătățirea condițiilor de organizare a evenimentelor culturale și artistice, prin modernizarea gradenelor și echiparea acestora cu bănci noi, înlocuirea pardoselii scenei și a pavimentelor din exterior și amenajarea spațiilor verzi.

Scena a fost integral reparată și echipată corespunzător cu un ecran de proiecție de aproximativ 50 de mp, căruia îi corespunde un videoproiector și un sistem audio dedicat proiecției de film.

Renovată și gata să își primească publicul amator de spectacole de calitate, Grădina de Vară este astăzi un edificiu cultural multifuncțional destinat spectacolelor, concertelor, festivalurilor și proiecțiilor de film, în care artiștii și promotorii culturali să le poată oferi argeșenilor adevărate acte artistice.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90