930 x122 grota rece

Carlos Tavares

Fostul nr. 2 de la Renault-Nissan, recrutat de Peugeot

PSA Peugeot Citroen, cel mai mare producător auto francez, a confirmat recrutarea fostului director operaţional al Renault, Carlos Tavares, care va intra în ianuarie anul viitor în consiliul de administraţie al grupului şi va prelua funcţia de director general, anunță Mediafax. Actualul CEO, Philippe Varin, se va concentra în următoarea perioadă pe negocierile cu partenerii, a precizat grupul francez.

Citiți și: Renault Group și chinezii de la Geely au bătut palma! Ce se întâmplă cu Uzina Dacia

Peugeot a propus o majorare de capital de 3 miliarde de euro, în urma căreia statul francez şi partenerul din China al companiei, Dongfeng Motor, ar urma să preia câte 20% din acţiuni. Dongfeng vrea, însă, o participaţie mai redusă, de aproximativ 10%, deoarece preferă să se concentreze pe extinderea parteneriatului cu Peugeot pe piaţa chineză, acolo unde cele două companii produc automobile în joint-venture, au afirmat surse apropiate discuţiilor.

Peugeot încearcă să-şi reducă dependenţa de piaţa auto europeană, aflată aproape de minimul ultimilor 20 de ani în urma crizei financiare şi recesiunii. În prezent, mai mult de jumătate din vânzările grupului francez sunt generate în Europa, iar parteneriatul cu Dongfeng este considerat cea mai bună opţiune pentru extinderea în afara continentului. Singura alternativă probabilă ar fi un bailout de la guvernul francez. Peugeot anticipează că va utiliza în acest an 1,5 miliarde de euro din rezervele de lichidităţi, iar divizia auto a grupului a înregistrat în prima jumătate a anului o pierdere operaţională de 510 milioane de euro.

Citiți și: Ce vinde și cu ce rămâne Renault la Dacia

Recrutarea lui Tavares, numărul 2 în alianţa Renault-Nissan înainte de a demisiona la finele lunii august, ar putea face parte din strategia de negociere cu Dongfeng, scrie Mediafax. Fostul executiv Renault are experienţă în ceea ce priveşte relaţiile de parteneriat Europa-Asia în industria auto şi i-ar putea oferi părţii chineze siguranţă că parteneriatul va rezista dincolo de încheierea mandatului lui Varin, care a anunţat că se va retrage anul viitor. Peugeot a înregistrat în octombrie în Europa o scădere de 10% a vânzărilor, cel mai abrupt declin dintre marii producători auto prezenţi pe continent. Cota de piaţă a grupului francez în UE a coborât în ultimele 12 luni de la 11,8% la 11%. Tavares are, de asemenea, experienţă în ceea ce priveşte restructurarea operaţiunilor aflate în dificultate. El a reuşit în 2009-2010 o relansare a diviziei nord-americane a Nissan, care a înregistrat în acel an fiscal un profit de 209 miliarde de yeni (2 miliarde de dolari), faţă de o pierdere de 46,7 miliarde de yeni în anul anterior, precizează Mediafax. (Foto: automarket.ro)

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90