Donaris 930 x 122

dinicu golescu

VENIȚI SĂ VEDEȚI 39 DE LITOGRAFII DIN SECOLUL XIX!

Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii din Goleşti vor organiza vineri, 7 februarie, cu începere de la ora 12, în sala de conferinţe, un simpozion dedicat împlinirii a 237 de ani de la naşterea cărturarului şi omului politic Constantin (Dinicu) Golescu.

Citiți și: Expoziție impresionantă, vernisată la Muzeul Golești

Vor fi prezentate lucrări de către specialişti de la Direcţia pentru Cultură și de la Muzeul Goleşti și de către elevi şi profesori de la liceele argeşene. După simpozion va fi deschisă o expoziţie temporară: Mişcarea revoluţionară din 1821. Litografii după picturi de Peter von Hess, donaţie din partea lui Ioan Gherman din Piteşti. Cele 39 de litografii, datate în prima jumătate a secolului al XIX-lea, cu imagini din timpul mişcării de eliberare a popoarelor balcanice de sub Imperiul Otoman, vor fi expuse până pe 1 mai în secţia de istorie a muzeului.

Totodată, Biblioteca Județeană găzduiește până pe 16 februarie o expoziție de carte dedicată patronului spiritual al instituției, boierul și cărturarul Dinicu Golescu.

Citiți și: ATELIERE DE IARNĂ LA MUZEUL GOLEȘTI

Promotor al României moderne, Dinicu Golescu ne-a lăsat moştenire unul dintre primele  jurnale de călătorie din istoria literaturii române. În plus, el este întemeietorul primei şcoli superioare din mediul rural din Muntenia, şcoală mixtă, cu acces liber pentru copiii din toate stările sociale, precum şi al primelor ziare româneşti, împreună cu Heliade Rădulescu: Fama Lipschii (1827) şi Curierul românesc (1829).

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3