- Publicat de: Cristina Stancu
- 5-08-2020, ora 18:45
- Știri
CAZUL COPILEI UMILITE DE DOUĂ ADOLESCENTE. PSIHOLOG: E FOARTE BINE CĂ A TĂCUT, PUTEA FI MAI RĂU
Imaginile cu o adolescentă de 14 ani batjocorită şi lovită de două minore, pe motiv că ar fi „deranjat“ prietenii uneia dintre ele, ajunse în mediul online au stârnit sute de reacții de indignare la adresa agresoarelor.
Citiți și: Pitești. Super concurs! Premii surpriză!Înregistrarea în care se vede și se aude cum una dintre fete se apropie de victimă, o loveşte, o înjură şi o scuipă, spunându-i că nu are ce să mai caute în cartierul Trivale, după care o pălmuiește și îi porunceşte să stea în genunchi, rezumă definiția hărțuirii.
Citiți și: Beneficiu medical în premieră! E gratuit!
Ce se putea întâmpla dacă victima riposta
Scenele din cel de-al doilea filmuleț, când victima e trasă puternic de păr şi trântită pe spate de pe bancă, obligată, din nou, să îngenuncheze, în hohotele asistenţei, conturează și mai mult tabloul umilințelor la care este supusă adolescenta.
Multă lume se întreabă de ce copila agresată nu s-a apărat și cum putea să evite batjocorirea.
„Nu avea cum să evite. E foarte bine că a tăcut, putea fi mai rău. Dacă ar fi ripostat, lucrurile ar fi stat mai rău acum, categoric. Numai dacă ar fi avut puterea necesară – fizică și verbală – de a o înfrunta, de a riposta, lucrurile ar fi putut sta altfel”, explică, pentru ePitești.ro, psihologul Felicia Stere (foto), care arată că fata a fost aleasă ca victimă tocmai pentru că părea mai vulnerabilă.
De ce nimeni nu a intervenit în apărarea fetei
La ambele scene de agresiune fizică și verbală au asistat și alți adolescenți.
Psihologul explică de ce, în contextul în care de față erau atâția adolescenți, nimeni nu a intervenit, concret, s-o apere pe fata agresată:
„Efectiv, de frică. De frica de a nu deveni și ei, la rândul lor, victime”, mai spune psihologul Felicia Stere.
Mai trist este faptul că umilirea fetei a și fost încurajată. De pe margine, un adolescent chiar comentează: „Ce-mi plac bătăile astea. E mai agresivă decât noi“.
„Atrage atenția, devine vedetă și-și obligă victima să-i recunoască puterea”
Suferința fetei umilite e greu de descris și, cu siguranță, copila are nevoie de sprijin de specialitate pentru a trece peste aceste episoade. Dar victima nu e singura care trebuie ajutată.
„Hărțuirea reprezintă un comportament distructiv care apare în copilărie. Ceea ce am văzut în filmulețe reprezintă acte de dominare, prin care adolescenta care o agresează pe fată își afirmă puterea, atrage atenția, devine <<vedetă>> și-și obligă victima să-i recunoască puterea”, spune Felicia Stere.
Psihologul explică ce e de făcut.
„Și victima, și agresoarele au nevoie de consiliere psihologică. Este important faptul că, atât copiii agresori, cât și cei agresați raportează o suferință psihologică considerabilă. Agresivitatea este un comportament învățat în familie, în mediul social, în mass-media.
Familia poate fi unul dintre factorii principali care determină agresivitatea la copii prin carențele și disfuncțiile educaționale ale mediului familial, fiind caracterizată cu o atmosferă tensionată și conflictuală, neliniște, lipsa de siguranță. Prezența unor relații perturbate dintre părinți, părinți și copii favorizează apariția sentimentului de neliniște, scăderea toleranței la frustrare, creșterea stărilor de impulsivitate, mânie, agresivitate, violență etc.
Familia de astăzi rămâne centrul activ de agresivitate. Stilul de educație nefavorabil, atmosfera nesănătoasă din familie duc la apariția situațiilor conflictuale.
Intervențiile menite să oprească și să descurajeze actele de hărțuire sunt aproape întotdeauna axate pe mediul școlar. Cu toate acestea, pentru intervenții eficiente în cazul acestui fenomen, trebuie incluse și mediile familiale și comunitatea, deoarece actele de hărțuire pot să apară, iată, și în afara școlii. O supraveghere mai atentă a copiilor, a tinerilor agresori implementarea unor măsuri constante și non-ostile de disciplină pentru aceșția, reducerea izolării sociale a copiilor agresați, precum și consilierea cognitiv-comportamentală a acestora ar putea rezolva aceste probleme”, mai spune psihologul Felicia Stere.