- Publicat de: Eduard Tomaziu
- 9-12-2023, ora 22:35
- Diverse, Știri, Video
Ceva nemaivăzut în România a apărut la Pitești!
Ceva nemaivăzut în România a apărut la Pitești!
Citiți și: Extaz! O artistă care nu mai are nevoie de nicio prezentare revine la Pitești!Municipiului nostru i se mai spune „Orașul Lalelelor” datorită simbolului său, „Simfonia lalelelor”.
Manifestării florale care a trecut proba timpului și se organizează an de an, i se va face concurență.
Citiți și: Pitești: Incident la Simfonia Lalelelor, în Parcul Lunca ArgeșuluiAstăzi a avut loc la Pitești o acțiune inedită care nu a mai fost organizată niciodată în România.
A văzut, a învățat, s-a întors
Este vorba despre un eveniment spectaculos care s-a desfășurat pe parcursul a cinci ore la Fundația Culturală „Ilfoveanu” din Pitești.
„Simfonia pălăriilor!”
O idee apărută dintr-o inițativă privată.
Piteșteancă la origine, Maria Carmen Syed a studiat și deprins meșteșugul fabricării pălăriilor în Marea Britanie. Și s-a întors în orașul de baștină.
Iar astăzi i-a fost alături cunoscuta artistă Ozana Barabancea care are și statut de vedetă tv.
Apare o breaslă
După ce a fost creată Asociația Pălărierilor din România, al cărui membru fondator este, Maria Carmen Syed a pus la cale această Simfonie care va deveni un simbol al Piteștiului.
Inimoasa creatoare de pălării a strâns în jurul ei alți oameni cu alecleași procupări.
S-au pus astfel bazele unei adevărate bresle a artiștilor de acest gen. Căci a crea aceste accesorii, este o artă în adevăratul sens al cuvântului.
O nișă
Există o piață de desfacere pentru producția de pălării din țara noastră?
Întrebare legitimă pe care și-au pus-o încă de la bun început cei câțiva pălărieri prezenți azi la Pitești, alături de sufletul manifestării, Maria Carmen Syed: Denisa Bălănean, Kristina Dragomir, Ana Istodorescu, Diana Zamfir, Liviu Codreanu.
Cu toții și-au făcut o scurtă prezentare și în câteva cuvinte și-au conturat activitatea. Ei au recunoscut că pălăria este un accesoriu „de nișă”, doar pentru o parte mică a românilor. Dar îi bucură cerearea tot mai crescută de pălării.
Pentru principesă și prinți
Cu aplauze la scenă deschisă a fost primită Kristina Dragomir cea care este faimoasă în lumea pălărierilor din întreaga lume.
Creațiile ei sunt apreciate și purtate de multe vedete internaționale.
Dar și de Principesa Margareta ori alte doamne de viță nobilă. Printre cei care poartă pălării se află și prințul Șerban Dimitrie Sturdza care a transmis un mesaj de susținere organizatorilor evenimentului de la Pitești.
Un preot pe…podium
Artista Ozana Barabancea, actorul Constantin Cotimanis și alte câteva persoane au primit titlul de membru de onnoare al Asociației Pălărierilor.
Pentru că au susținut și priomovat de-a lungul timpului moda pălăriilor.
Pe podium a urcat, penntru a-și primi diploma și placheta, un …preot!
Cristian Dragomirescu, slujitor al bisericii din Ștefănești-Sat!
Cuvioșia sa este înfocat susținător al purtării pălăriilor. Se face pe sine pildă de promotor al idee de acoperire a capului cu acest accesoriu iar astăzi și-a primit răsplata cuvenită.
Emoționant
Atmosfera a fost deosebit de emoționantă, fiind întreținută de poetul ploieștean Ciprian Apetrei care a citit versuri din creația proprie, de actorul C-tin.
Cotimanis care a recitat o poezie și de tânăra Ilinca Din care a cântat cu vocea dar și la nai.
Momentul mult așteptat de publicul format din aproximativ 50 de persoane a fost defilarea manechinelor care prezentau pălării.
Ele au urcat pe podium purtând, pe rând, creațiile pălărierilor care s-au alăturat ințiativei Mariei Syed.
Opere de artă
A urmat o a doua parte a manifestării, o expoziție inedită de pălării, la etajul I al Fundației Culturale”Ilfoveanu”. Publicul a admirat aceste adevărate opere de artă care pot acoperi capul.
Actorul C-tin. Cotimanis a probat câteva modele și a rămas uimit în fața măiestriei cu care au fost realizate.
Viitorul sună bine
Cei prezenți la manifestarea de astăzi au plecat încântați și încrezători într-un proiect care a fost de succes încă de la prima ediție.
Următoarea, cea de la anul, va fi mult mai amplă, poate desfărurată chiar și în aer liber și va reuni o gamă mai largă de acțiuni.
Rămâne de văzut dacă va exista și susținerea administrației locale, deoarece acțiunea de azi de la Pitești este unică în România. Încet dar sigur, „Simfonia pălăriilor” va face concurență „Simfoniei lalelelor”.
Și cine știe dacă, peste un timp, iubitorii florilor nu vor deveni și purtătorii pălăriilor…