NOR CURIER 930X122

acord politic

DANIEL CONSTANTIN PROPUNE ACORD POLITIC PENTRU IRIGAȚII

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a fost audiat astăzi în comisia de profil a Camerei Deputaților pe tema efectelor secetei.

Citiți și: Apariție-surpriză pe scena politică a conducerii PNL Teleorman!

Constantin a informat membrii comisiei pentru agricultură că cele mai afectate sunt culturile de porumb, floarea soarelui şi soia.

„Seceta a lovit în special cultura de primăvară, după doi ani în care agricultura a ajutat la creşterea economică a României. Cele mai mari pierderi le-am avut la porumb, floarea soarelui şi soia. Aceste precipitaţii care au venit nu mai ajută campania de primăvară, dar vor ajuta campania de toamnă.”, a afirmat ministrul.

Citiți și: România suferă! Frige pământul

„Sunt afectaţi şi cei din zootehnie. Vom face şi acolo o analiză în perioada următoare. Fiind furaje mai puţine, sunt mai scumpe în acest an şi sunt afectaţi.”, a adăugat Daniel Constantin.

În ceea ce privește despăgubirile pe care statul le va acorda fermierilor loviți de secetă, ministrul Agriculturii a precizat că valoarea acestora va fi cunoscută în luna septembrie, după încheierea evaluărilor din teren. „Cu siguranţă cei care au suferit pierderi vor primi despăgubiri.”, a reiterat oficialul.

Despre subiectul despăgubirilor puteți (re)citi aici: http://epitesti.ro/economic-3/fermierii-afectati-de-seceta-vor-fi-despagubiti-de-stat/.

Pe de altă parte, Daniel Constantin a propus în aceeași comisie pentru agricultură încheierea unui acord politic pe următorii şapte ani pentru refacerea sistemului național de irigaţii.

„O să propun comisiei pentru agricultură, apoi şi partidelor politice, să încheiem un acord politic pe următorii şapte ani, astfel încât să finanţăm reabilitarea infrastructurii secundare pe zona de irigaţii. Noi am făcut tot ce am putut!

Avem 600 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare şi mai avem nevoie de un miliard pentru reabilitarea infrastructurii principale. În bugetul pentru 2016 această sumă va fi inclusă în bugetul Ministerului Agriculturii pentru Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, care să investească. Trebuie să mergem să investim, pentru a nu mai da atâţia bani pe despăgubiri!”, a spus Daniel Constantin.

Potrivit ministrului Agriculturii, este nevoie de acest acord politic pentru a exista siguranța că proiectul va fi continuat și de următoarele guvernări, indiferent de culoarea lor politică, asta în condițiile în care actualul Cabinet mai are de guvernat un singur an.

„E nevoie de un acord politic pentru că nu ne ajunge un singur an pentru a reabilita toată infrastructura şi am avea nevoie de şapte ani.

Astăzi se pot iriga 700.000 de hectare. Am avut contracte pentru 300.000 de hectare, dar s-au irigat în jur de 150.000-160.000 de hectare. Motivele sunt multiple, în primul rând avem costuri foarte mari. Chiar dacă am dus apa aproape de fermieri, au fost zone în care nu au putut iriga pentru că nu au avut acele pompe.”, a explicat ministrul.

Pe aceeași temă, aici: http://epitesti.ro/economic-3/daniel-constantin-are-cel-mai-curajos-plan-de-irigatii-din-ultimii-ani/.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90