930×122 CAPRA 5

aplicatie monitorizare coronavirus

ÎN PLINĂ PANDEMIE, MEDICII FAC APLICAŢII PENTRU SMARTPHONE

Eu unul, dacă aş fi medic, mai cu seamă epidemiolog sau virusolog, m-aş închide într-un laborator cu o echipă de cercetători şi nu aş mai ieşi de acolo până nu am găsi un leac: tratament sau vaccin. Constat însă că, în România, am ajuns să ne mulţumim cu mărunţişuri şi firimituri. Marile centre de cercetare din Europa s-au impus deja pe frontul Covid şi testează vaccinuri în diverse zone ale lumii, în vreme ce noi dezvoltăm… aplicaţii pentru smartphone.

Citiți și: De ce s-au înmulțit morțile subite! Explicații

Aceasta este ştirea: mai mulţi medici de la Spitalul Militar construiesc o aplicaţie de monitorizare a cazurilor Covid. Va fi gata în aproximativ un an şi va costa 500.000 lei.

Departe de a critica un asemenea demers, spun mai degrabă cu frustrare că nu este ceea ce mă aşteptam să aud de la medici. O asemenea soluţie este în primul rând inoportună, într-un moment în care lumea s-a divizat în două tabere extreme: pe de o parte furioşii, pe de alta… fricoşii. Ambele stări sunt induse de incertitudini, minciuni şi fraude sinistre.

Citiți și: Situaţia epidemiologică din judeţul Argeş, 11 martie

Iar în acest cazan care stă să explodeze, aflu de la televizor că vom avea o aplicaţie de telefon pentru Covid. Care aplicaţie, ce face? Mai nimic. Practic, orice utilizator care are un telefon mobil va putea încărca sub anonimat date personale (dacă este confirmat pozitiv), iar cei care administrează platforma ar urma să conceapă o hartă a focarelor.

Practic, cei care fac anchete epidemiologice ar urma să se bazeze pe informaţiile transmise de utilizatori obişnuiţi. Mie nu mi-ar inspira deloc încredere asemenea date, mai ales că au apărut contestatari aprigi, denumiţi acum „negaţionişti”, care nu doar că nu cred în existenţa virusului, dar se implică şi social în a-şi impune punctul lor de vedere, promovând comportamente diametral opuse faţă de măsurile de prevenire a transmiterii bolii. Gândiţi-vă cât de uşor ar putea sabota acest proiect.

Până la urmă, nu există deja o hartă a focarelor în baza datelor de la DSP-urile judeţene? Nu-i nimic, mai facem încă una, ca să avem două ceasuri în aceeaşi cameră.

(Sursa FOTO: digi24.ro)

 

 

 

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3