EcoMoto 930×122

mușcături de căpușe

pitesti.

Pericol! Mai multe persoane mușcate de căpușe au ajuns la Spitalul Județean Pitești

Cinci persoane au ajuns până acum la SJU Pitești, după ce au fost mușcate de căpușe. Din fericire, în aceste cazuri nu a fost nevoie de internare.

Citiți și: Medic de SUPER TOP, șef la ATI din „Județean”! A profesat în Marea Britanie

Medicii avertizează însă că a început sezonul acestor insecte periculoase, iar consecinţele pot fi mult mai grave decât ne-am putea imagina, dacă nu reacţionăm la timp.

Cristina Cazacu, purtătorul de cuvânt al Spitalul Județean de Urgență Pitești, transmite într-un comunicat de presă:

Citiți și: Argeș: Mâncarea și băutura i-a băgat în spital!

„Mai multe persoane s-au prezentat, în primăvara aceasta, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, pentru a solicita sprijinul specialiștilor în vederea extragerii căpușelor. Din fericire, în niciunul dintre cele 5 cazuri înregistrate de la jumătatea lunii martie și până în prezent nu a fost necesară internarea, medicii infecționiști recomandând tratament adecvat, la domiciliu.

Venirea primăverii, când oamenii încep să își desfășoare tot mai multe activități în aer liber, aduce cu sine o serie de beneficii, printre care asimilarea de vitamine și minerale, dar și pericole, unul dintre acestea din urmă fiind mușcătura de căpușă.

Căpușele sunt paraziți externi, care se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). La om, pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme, de aceea este esențial ca acestea să fie îndepărtate la timp și corect.

NU ORICE MUȘCĂTURĂ DE CĂPUȘĂ POATE TRANSMITE BOALA LYME, dar trebuie știut că, netratată, această patologie poate afecta articulațiile, cordul și sistemul nervos.

Îndepărtarea căpușei de pe tegument, la domiciliu:

Se dezinfectează locul cu alcool. Folosind o lupă, se extrage cu penseta căpușa, trăgându-i capul și nu corpul. (Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanțe sau căldură, crește numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpușa este infectată). Se spală bine cu apă și săpun și se aplică, din nou, alcool sanitar sau iod/betadină. Este esențial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înțepătură. Se mai poate extrage cu servețelul prin înfășurare.

În cazul în care rămân fracțiuni de căpușă în tegument, este recomandată prezentarea la medic, astfel, evitând un pericol.

Sfaturi pentru evitarea complicațiilor:

Pentru a se evita complicațiile pe care le poate produce o mușcătură de căpușă este important să aveți în vedere câteva sfaturi:

– Evitarea zonelor cu iarbă sau a zonelor bine înverzite fără a avea îmbracaminte adecvată. Este important să fie acoperită întreaga suprafață corporală (pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă);

– De asemenea, este recomandat, în privința vestimentației, să purtați haine deschise la culoare;

– La final, este recomandat să fie inspectată suprafața corporală, pentru depistarea posibilelor mușcături, dar și pentru posibila prezență a căpușelor la nivelul tegumentelor.”

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90