- Publicat de: Mihaela Grigorescu
- 20-06-2023, ora 19:25
- Justiție, Știri
Pitești. Protest, de mâine, la Curtea de Apel
Pitești. Protest, de mâine, la Curtea de Apel
Citiți și: Curtea de Apel Pitești angajează!Judecătorii de la Curtea de Apel Pitești vor protesta. Iată ce s-a decis astăzi, în Adunarea Generală:
1. Adoptarea unei forme de protest începând cu data de 21 iunie 2023, constând în amânarea tuturor cauzelor cu excepția celor cu caracter urgent, respectiv:
-în materie penală: cauze în care sunt inculpați sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competența judecătorului de drepturi și libertăți, cauze în care există riscul împlinirii termenului de prescripție în următoarele 6 luni, cauze în materia executării pedepsei, verificarea măsurilor asigurătorii, incidentele procedurale.
Citiți și: Tinerii se revoltă față de candidatul TikTok: „Viitorul suntem noi. Nu Georgescu în turul 2!”-în materie non-penală: ordonanțe președințiale, măsuri asigurătorii, suspendare provizorie executare, adopții și plasamente, achiziții publice având ca obiect dispozitive și echipamente medicale, medicamente și hrană din spitale, incidentele procedurale referitoare la aceste cauze.
2.Solicitarea imperativă a asigurării resurselor materiale și umane necesare unei normale organizări a activității instanțelor de judecată, în scopul respectării drepturilor la un proces echitabil și la soluționarea cauzelor în termen rezonabil.
3. Transmiterea către Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Avocatul Poporului, Președinții Camerei Deputaților și Senatului a unei solicitări de sesizare a Curții Constituționale pentru realizarea controlului de constituționalitate în situația în care proiectul de lege privind modificarea pensiilor de serviciu ale judecătorilor și procurorilor va fi adoptat (inclusiv amendamentele lansate în data de 29.05.2023).
4.Mandatarea Președintelui Curții de Apel Pitești pentru adoptarea unei rezoluții comune a Președinților Curților de Apel, la întâlnirea acestora ce va avea loc la data de 30.06.2023, la Iași, în funcție de parcursul legislativ de la data respectivă.
5.În funcție de soluția legislativă, în situația în care aceasta se va adopta, convocarea unei noi adunări generale pentru a se decide continuarea sau încetarea protestului.
„Judecătorii Curţii de Apel Piteşti îşi desfăşoară activitatea în condiţiile unei suprasolicitări extreme, pe fondul unui dezechilibru cronic accentuat de lipsa resurselor umane şi materiale, rezolvarea acestor probleme fiind ocolite în mod constant de factorii decidenţi.
(…)
Facem cunoscut opiniei publice faptul că regretăm că am fost nevoiţi să recurgem la această formă de protest. Însă este în interesul societăţii ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat şi independent.
Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societăţii de a avea o justiţie independentă şi imparţială.
Independenţa judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societăţii acele garanţii de independenţă, atât de necesare.
Pensia judecătorilor, de serviciu şi nu specială, aşa cum s-a afirmat în spaţiul public, este consacrată în legislaţia naţională încă din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina.
Ea a fost concepută tocmai pentru a consolida statutul judecătorului şi garanţiile de independenţă pe care acesta trebuie să le ofere”, transmite Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Curţii de Apel Piteşti.