930 x122 grota rece

acțiuni de protest

Revoltă la Curtea de Apel Pitești: Oprirea activității pentru neplata salariilor

Revoltă la Curtea de Apel Pitești: Oprirea activității pentru neplata salariilor

Citiți și: Breaking! Decizia instanței pentru Georgescu

Biroul de Informare și Relații Publice al Curții de Apel Pitești a făcut publice deciziile luate în cadrul Adunării Generale a judecătorilor din 11 decembrie 2023.

Această adunare a avut ca punct principal de discuție măsurile necesare în contextul neplății drepturilor salariale neplafonate și a celor rezultând din hotărâri judecătorești definitive pentru anul 2023.

Citiți și: Edilul suspendat din Mioveni primește lovitură după lovitură!

Printre cererile esențiale ale judecătorilor se numără asigurarea fondurilor pentru plata integrală a salariilor acordate prin acte administrative în anul 2023, precum și plata tranșelor din hotărârile judecătorești scadente în acest an.

De asemenea, s-a solicitat includerea în bugetul pentru anul 2024 a fondurilor necesare pentru acoperirea integrală a salariilor și a altor drepturi de natură salarială.

Judecătorii au decis adoptarea unei forme de protest care constă în reducerea activității de judecată începând cu 1 ianuarie 2024, în cazul în care nu vor fi satisfăcute revendicările lor.

În plus, în cadrul adunării s-a hotărât și susținerea revendicărilor personalului auxiliar de specialitate și conex din cadrul instanțelor de judecată.

Este de menționat că întârzierea plății drepturilor salariale a început să fie sancționată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu referire la cazul State și alții contra României din 30 martie 2023, care a condamnat statul român pentru eșalonarea nepermisă a plăților.

Revoltă la Curtea de Apel Pitești: Oprirea activității pentru neplata salariilor

Această situație subliniază gravitatea problemei și presiunea pe bugetul de stat datorată acumulării dobânzilor penalizatoare, după cum reiese în comunicatul de presă trimis publicației noastre:

,,În cadrul Adunării Generale a judecătorilor din cadrul Curții de Apel Piteşti, convocată conform dispoziţiilor legale, în ședința din data de 11.12.2023, având pe ordinea de zi analizarea oportunității adoptării unei măsuri cu privire la neplata drepturilor salariale neplafonate şi a drepturilor salariale rezultând din hotărâri judecătoreşti, respectiv tranşa aferentă anului 2023, s-au solicitat următoarele:

  • asigurarea, în regim de urgenţă, a fondurilor pentru plata integrală a salariilor acordate prin acte administrative de salarizare în anul 2023, precum şi plata tranşelor din hotărârile judecătoreşti definitive, respectiv actelor administrative de salarizare scadente în anul 2023;
  • prevederea în bugetul pentru anul 2024 a fondurilor necesare plăţii integrale a salariilor şi altor drepturi de natură salarială rezultând din hotărâri judecătoreşti, precum şi plata drepturilor salariale recunoscute prin acte administrative, aferente perioadei 30 decembrie 2021 – până la zi.

Judecătorii prezenţi au hotărât adoptarea unei forme de protest constând în reducerea activităţii de judecată după data de 1 ianuarie 2024, în cazul în care nu vor fi plătite drepturile salariale care fac obiectul revendicărilor.

De asemenea, în cadrul adunării s-a hotărât şi susţinerea revendicărilor personalului auxiliar de specialitate şi conex din cadrul instanţelor de judecată.

Trebuie precizat că plata cu întârziere a drepturilor salariale restante care au fost eşalonate ani la rândul, începând cu O.U.G. nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar a început să fie sancţionată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ultima hotărâre, cea în Cauza State şi alţii contra României din data de 30 martie 2023 pronunţând condamnarea statului român pentru eşalonarea în mod nepermis a plăţii sumelor datorate de instituţiile publice.

Astfel, în cadrul acestei hotărâri s-a statuat că reprezintă o încălcare a art. 6 din CEDO şi a art.1 din Protocolul nr. 1, adiţional la Convenţie, neexecutarea sau executarea întârziată a deciziilor interne date în favoarea reclamanţilor.

Or, stagnarea executărilor silite prin instituirea unei noi proceduri de eşalonare în tranşe a sumelor datorate sau de neplată a tranşelor astfel stabilite nu poate decât să atragă acumularea unor dobânzi penalizatoare care pun presiune tot pe bugetul de stat.”se precizează în comunicat.

Reamintim că pe data de 8 decembrie, Curtea de Apel a fost scena unui protest spontan organizat de personalul auxiliar de specialitate și conex.

Amănunte despre subiect, AICI: – Criză în Justiție! Protest împotriva neplății salariilor – 

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3