New Profesional Consult 930 x 122

codul muncii

Schimbare majoră privind contractele de muncă!

Schimbare majoră privind contractele de muncă!

Citiți și: Codul Muncii, modificat. Mai multe beneficii pentru angajați

Angajatul își poate începe sau încheia raportul de muncă și într-o zi nelucrătoare. Cel puțin așa arată noile prevederi ale Codului muncii. Iar introducerea în Revisal trebuie să se facă cu o zi înainte de începerea activității, conform Newsweek.ro.

Legea prevede că înregistrarea unui contract de muncă în registrul general de evidență a salariaților (Revisal) trebuie să se facă cel mai târziu cu o zi înainte de începerea activității. Situația este similară și în cazul încetării relațiilor de muncă, când termenul limită este chiar ziua în care angajatul și-a încheiat activitatea.

Citiți și: NEREGULI LA ZECI DE FIRME DIN ARGEŞ. AMENZI URIAŞE APLICATE DE INSPECTORII ÎN MUNCĂ

Debutul relației de muncă vizează, practic, două momente distincte, cel al semnării contractului individual de muncă și cel din care produce efecte juridice, fiind explicită obligația de a înregistra elementele contractului în registrul general de evidență a salariaților și de a-l transmite cel târziu în ziua anterioară începerii activității.

Dacă luăm în calcul situația în care contractul de muncă ar urma să înceapă într-o zi nelucrătoare cu caracter general, cum ar fi sâmbăta, duminica ori într-o de sărbătoare legală, situația nu ar fi diferită de cea în care prima zi din contract ar fi una lucrătoare, plata salariului fiind subsecventă prestației, adică în cazul în care este zi nelucrătoare și într-adevăr nu se lucrează, acest lucru nu afectează negativ nicio parte.

Situația este identică și în cazul încetării, cu precizarea că în acest caz termenul-limită pentru înregistrarea în registru și transmiterea acestuia este chiar ziua în care încetează.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

570 pe 90 Costache