930 x122 grota rece

carantină

BUGETUL PENTRU CARANTINĂ, SUPLIMENTAT/NOI CATEGORII DE BENEFICIARI

La cererea Ministerului Sănătății, Guvernul a hotărât modificarea și completarea normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină.

Citiți și: Noi reguli de intrare în România

Potrivit documentului, au fost incluse noi categorii de beneficiari pentru care se vor deconta cheltuielile de carantină de la bugetul de stat:

-personal medico-sanitar și personal auxiliar sanitar confirmat cu COVID-19 care nu necesită internarea sau personal medico-sanitar și personal auxiliar sanitar care interacționează cu pacienți și care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului după programul de lucru;

Citiți și: Hotărâre CJSU Argeș. Alte localități intră în carantină

-personal medico-sanitar și personalul auxiliar sanitar încadrat în centrele care efectuează dializă pentru pacienții confirmați cu COVID-19.

În plus, s-a hotărât ca toate cheltuielile cu transportul pentru persoanele care optează pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, să fie decontate prin direcțiile de sănătate publică.

De asemenea, se vor asigura cheltuielile cu hrana pentru personalul medico-sanitar și personalul auxiliar sanitar care interacționează cu pacienți și care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului după programul de lucru, care include două mese/zi acordate în spațiul special de carantină, în funcție de programul de lucru al fiecarei persoane.

Prin același act normativ a fost suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu 600.000.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru:

a)decontarea cheltuielilor pentru carantină;

b)decontarea alocației de hrană pentru persoanele vulnerabile care se află în izolare la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19.

Dacă în perioada stării de urgență românii reveniți în țară din așa-numitele zone roșii ale lumii (zone cu număr mare de cazuri de COVID-19) au fost obligați ca timp de 14 zile să stea în carantină instituționalizată, odată cu intrarea în starea de alertă situația s-a schimbat.

De pe 15 mai 2020, carantina a fost înlocuită cu 14 zile de izolare la domiciliu, pe baza unei declarații pe propria răspundere. Carantina a rămas doar o soluție opțională, la care pot apela „stranierii” care nu au unde să stea sau care nu vor să își expună familiile. În astfel de cazuri, dacă există, persoanele revenite de peste hotare trebuie să achite din buzunarele proprii costurile carantinei, spre deosebire de perioada stării de urgență, atunci când a plătit statul.

Prin urmare, numărul persoanelor carantinate a scăzut foarte mult. În județul Argeș, de la zile din perioada stării de urgență în care în centrele de carantină erau cazați și 700 de oameni s-a ajuns acum la numai câteva zeci (subiectul pe larg). (Foto: centru de carantină din Pitești) 

555×222  MAIA
New Profesional Consult 570×90