NOR CURIER 930X122

centre de vaccinare

Centrele de vaccinare, pe un butoi cu pulbere. Cadrele medicale ameninţă cu refuzul de a vaccina

Situaţie incredibilă şi gravă totodată în centrele de vaccinare comunitară din Piteşti şi judeţ. Cadrele medicale şi auxiliare nu şi-au primit banii stipulaţi în contract şi sunt decise să plece.

Citiți și: Raed Arafat: Ar putea fi propusă vaccinarea anuală anti-COVID

Dr. Mariana Boşneag, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din Argeş, a oferit jurnaliştilor detalii despre ce se întâmplă cu personalul din aceste centre, în acest context (VIDEO).

 

Citiți și: Argeş: Peste 600 de elevi au decis să se vaccineze împotriva Covid-19

 

Reporter: Ce veţi face, veţi opri vaccinarea dacă nu primiţi bani?

„Dvs. ce aţi spune, dacă aţi fi lucrat două luni de zile şi nu aţi fi primit niciun ban, dar aţi fi consumat – în ce sens: să veniţi la centrul de vaccinare, să vă luaţi ceva de mâncare, să vă îmbrăcaţi, să vă echipaţi, aşteptând să vină, conform unui contract, nişte bani. Banii aceştia nu au venit. Exact cum am mai spus: au fost persoane în şomaj, au renunţat la şomaj ca să nu intre în conflict cu legea, aşteptând să fie plătite. Suntem şi noi medicii, şi asistentele, care lucrăm în afara orelor de program […]. Sunt o serie de persoane care au zis că nu mai vin în centru dacă nu sunt plătite. Vă daţi seama că eu nu pot să le ţin cu forţa. Unele dintre ele au zis că de la 1 aprilie nu mai vin!”, a declarat dr. Boşneag.

În termen de cinci zile, trebuie angajate alte persoane, precizează medicul.

„Problema e că nu voi găsi aceste persoane […]. Colegii îmi reproşează că au avut încredere în mine şi vin şi mă întrebă <când ne plăteşti>. Am trimis adrese către toate forurile superioare, către Parlament, Senat, la Piteşti – către doamna Prefect. Nimeni, nimic!”,  a mărturisit dr. Boşneag.

„În Ordonanţa de Urgenţă din 15 ianuarie au fost stipulate două elemente importante: plata pe baza acestui contract (este un contract civil) şi totodată fiecare centru de vaccinare trebuie să aibă un medic coordonator. Acesta trebuia să primească un plus de 25%. De când a apărut legea, nu a mai primit nimic”, a mai precizat doctoriţa.

Şi alte cadre medicale angajate la Centrul de Vaccinare Comunitară din Piteşti au confirmat problemele cu plata.

Dr. Alina Catană, medic de familie: „Eu vin şi lucrez două zile pe săptămână, câte şase ore. Săptămâna trecută am vaccinat, într-o zi, vreo 356 de persoane. Mi-am reorganizat programul la cabinet, să nu fie suprapuneri. Dezamăgirea tuturor persoanelor care lucrează în centru este mare, cu atât mai mult cu cât unele dintre ele nu au alte venituri şi singurul lor venit este cel care ar fi trebuit să-l încaseze de aici. Nu am încasat încă niciun leu. Suntem tot amânaţi de la o săptămână la alta […]. Fetele care nu lucrează decât aici s-au gândit să renunţe. Sunt din 18 ianuarie, au facturi de plătit, chirii…

Registrator: „Lucrez de două luni, zi de zi. Da, fără niciun ban. Am rămas şi fără indemnizaţia de şomaj şi fără banii de la centru, cam 40 de milioane (n.r. – lei vechi) în două luni. De la 1 aprilie o să plec de aici.”

Unii angajaţi au stat şi câte 12 ore, inclusiv în weekend-uri, la centrele de vaccinare. Mulţi dintre ei spun că nu a numărat fiecare oră la plată, că fac şi voluntariat dată fiind situaţia epidemiologică, dar până când?

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3