930 x122 grota rece

avalansa

HELIOS, CÂINELE DE AVALANȘĂ, DĂ EXAMEN LA MUNTE

În urma demersurilor făcute de Salvamont Argeș, Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România a înființat Brevetul Național pentru Unitate Canină de Intervenție la Avalanșă. Astfel, la sfârșitul lunii februarie în Padina, în munții Bucegi, va avea loc, în premieră în țara noastră și în Salvamontul național, primul stagiu de verificare și brevetare a unităților canine pentru avalanșă.

Citiți și: Țineți cont de acest sfaturi! Riscul este unul major

Pe parcursul a opt zile unitatea canină (conductor și câine) va trebui să progreseze în așa fel încât la examenul final să demonstreze capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă și să arate că ulterior se poate retrage în siguranță. Probele de acces vor consta în schiul de tură, rapelul pe stâncă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întâlnite în timpul unei acțiuni de salvare. Unitățile canine candidate vor trebui să treacă o evaluare cu caracter eliminatoriu, susținută anterior stagiului.

Instructorul stagiului este șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, care va fi însoțit de câinele Helios, din rasa Border Collie (foto). Tematica și cerințele vor fi similare stagiului de brevetare francez, parcurs de cei doi în anul 2013.

Citiți și: La un pas de tragedie! S-a emis alertă!

Prin înființarea acestei școli se urmărește creșterea numărului de unități canine de salvare/recuperare din avalanșă la nivel național.

Despre câinele Helios puteți (re)citi detalii aici: http://epitesti.ro/stiri/stiri-stiri/helios-cainele-salvamontist-trecut-botezul-aerului/.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90