930X122 MAIA

ani

EXCLUSIV! IONICĂ, DISPERAT SĂ-ȘI PĂSTREZE FUNCȚIA. PRIMARUL SOMEAZĂ CONSILIUL LOCAL. AVEM DOCUMENTUL!

Exclusiv! Ionică, disperat să-și păstreze funcția. Primarul somează Consiliul Local. Avem documentul! După cum v-am anunțat, a rămas o chestiune de timp până când prefectul de Argeș, Emilian Dragnea, va emite ordinul de încetare înainte de termen a mandatului de primar al Piteștiului al lui Cornel Ionică.

Citiți și: Exclusiv | Pitești: Sfârșit de drum pentru un politician controversat

Acest lucru va veni ca urmare a hotărârii definitive din data de 28 septembrie 2018 (publicată pe portalul instanței pe 1 octombrie 2018) a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) în procesul pe care ANI l-a câștigat împotriva lui Ionică.

Odată emis ordinul, Cornel Ionică ar pierde calitatea de primar. Însă actualul edil ar avea posibilitatea să se adreseze instanței de judecată. Și, mai mult ca sigur, ar face-o. Dovadă stă și un document care are semnătura lui Cornel Ionică, prin care acesta le va cere consilierilor locali piteșteni să dea curs unei cereri care l-ar putea ajuta în instanță.

Citiți și: Pitești. Circ în CL Pitești făcut de tatăl cântărețului Randi! Video

ePitești a intrat în posesia documentului și vă prezintă fragmente relevante din acesta.

În cererea înaintată Consiliului Local Pitești, primarul Cornel Ionică motivează că ”legea nr. 176/2010, în art. 26, alin. 3, prevede numai termenul în care poate fi aplicată sancțiunea disciplinară în cazurile de incompatibilitate, lăsând nereglementat termenul în care poate fi aplicată sancțiunea în cazul conflictului de interese și termenul în care se prescrie răspunderea disciplinară în cazul conflictului de interese”.

Astfel, în cazul conflictului de interese administrativ care îl privește și pe Ionică edilul susține că i se aplică decretul lege 167/1958 ”care prevede un termen general de prescipție de 3 ani”. Faptele pentru care a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate au fost comise, așa cum precizează chiar Cornel Ionică, pe 24 septembrie 2009 și 8 iulie 2010 (click pe imagine pentru detalii):

Ionică invocă, de exemplu, și o decizie a Curții Constituționale sau a Înaltei Curți de Casație și Justiție. În cele din urmă, se arată în document, ”în toate cazurile, constatarea prescripției răspunderii, indiferent de natura acesteia, revine organului însărcinat cu aplicarea sancțiunii (…) Rezultă că instituția Consiliului Local este organul competent să aplice sancțiunea disciplinară și, în consecință, tot acesta este organul însărcinat să constate împlinirea prescripției răspunderii disciplinare (…).

Ce mai susține Cornel Ionică în document? Că ”termenul de prescripție în care subsemnatul pot răspunde disciplinar este de 3 ani de la data săvârșirii faptelor (…), urmează să constatați că s-a împlinit prescripția răspunderii administrativ disciplinare și posibilitatea Instituției Prefectului în calitate de organ competent de a mai aplica sancțiunea prevăzută de lege, urmând să emiteți  un act prin care să constatați acest fapt”(click pe imagine pentru mărire):

Consilierilor locali piteșteni, așadar, li se cere să emită un act prin care să constate, cu alte cuvinte, că au trecut 3 ani de la respectivele fapte și că Ionică nu mai poate fi sancționat. În ședința extraordinară în plen de astăzi a Consiliului Local primarul ar urma să le înainteze consilierilor această ”pledoarie”, iar consilierii ar urma să emită actul dorit de Cornel Ionică. Ar fi un act pe care primarul l-ar putea folosi pentru a ataca ordinul pe care prefectul de Argeș, Emilian Dragnea, ar urma să îl emită.

Sunt obligați consilierii să emită actul respectiv? Cel puțin Ionică susține că da! Primarul ba chiar îi somează pe consilieri să ”dea curs prezentei cereri ”, conform aceluiași document în posesia căruia am intrat.

Precizez că în cazul în care nu veți da curs prezentei cereri sau o veți soluționa contrar legii, sunt nevoit să mă adresez instanței de judecată” (click pe imagine pentru mărire):

HerasMed (555 x 222 px)
eurial 570×90