930X122 MAIA

maria cristina letu

Cine și cum poate legal să plaseze forță de muncă în străinătate? În ce condiții?

Serviciile specializate de plasare a forţei de muncă realizate pe teritoriul României de către un agent de plasare a forţei de muncă în străinătate constau în informarea, consilierea şi medierea cetăţenilor români în vederea angajării acestora în alte state.

Citiți și: Știți care sunt criteriile în funcție de care se stabilește competența instanțelor de judecată civilă?

Astfel de servicii sunt furnizate de către agenţii de plasare a forţei de muncă înfiinţaţi pe teritoriul României sau de către alţi furnizori de servicii de plasare a forţei de muncă stabiliţi pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, altul decât România, sau al Spaţiului Economic European.

Precizez că persoanele fizice nu au dreptul să exercite activități de mediere a angajării cetățenilor români în străinătate, doar societățile comerciale pot desfășura legal astfel de operațiuni.

Citiți și: Transmiterea cererii de chemare în judecată prin poştă electronică (e-mail)

AGENTUL DE OCUPARE A FORȚEI DE MUNCĂ TREBUIE:

– să fie o societate românească care are ca activitate principală „selecția și plasarea forței de muncă”,

– să fie înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază își are sediul,

– să dispună de spațiul și de dotările necesare pentru buna desfășurare a activității,

– să aibă încadrat în muncă personal cu experiență în domeniul forței de muncă,

– să organizeze o bancă de date care să cuprindă ofertele și solicitările de locuri de muncă în străinătate, informații referitoare la condițiile de ocupare a acestora și la calificările și aptitudinile solicitanților aflați în evidența lor,

– să încheie cu persoane juridice, persoane fizice si organizații patronale din străinătate, după caz, contracte care conțin oferte ferme de locuri de muncă.

Agenții de ocupare a forței de muncă au obligația de a încheia cu cetățenii români contracte de mediere care să conțină, printre altele, elementele principale privind: tariful de mediere, durata contractului; modul de soluționare a eventualelor litigii.

De asemenea, agenții au obligația de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetățenii români și angajatorii străini și în limba română.

Recomand persoanele care vor să lucreze în străinătate ca, înainte de a apela la serviciile unei societăți comerciale care plasează forță de muncă în alte țări, să verifice dacă firma respectivă este înregistrată la inspectoratul teritorial de muncă și dacă a fost sancționată pentru încălcări ale legii.

De asemenea, contract individual de muncă în străinătate trebuie să cuprindă cel puțin următoarele elemente: țara de reședință, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresa, număr de telefon/fax, descrierea muncii și a condițiilor de muncă, durata timpului de muncă și de repaus, durata contractului individual de muncă, condițiile de salarizare, condițiile de transport, locuit, condițiile de protecție socială.

MUNCA SEZONIERĂ

Contractul de mediere și contractul de muncă încheiat cu angajatorul străin trebuie să cuprindă și clauze despre:

– condițiile de cazare cu îndeplinirea standardului din țara de destinație puse la dispoziție lucrătorului sezonier de către angajatorul străin

– atunci când cazarea este organizată de către angajator, lucrătorului sezonier i se poate solicita plata unei chirii al cărei cost nu poate fi mai mare de 25% din remunerația;

– condițiile prin care se asigură decontul transportului între domiciliul lucrătorului sezonier din România și locul de muncă din statul de primire

– dacă transportul călătoriei dus-întors între domiciliul lucrătorului sezonier din România și locul de muncă din statul de primire este decontat de angajatorul străin, este interzisă recuperarea respectivelor costuri de transport de la lucrătorul sezonier.

– condițiile pentru asigurarea hranei și asigurarea de sănătate

– condițiile de acordare a unei indemnizații pentru asigurarea hranei zilnice.

– asigurarea de sănătate pe perioada contractuală sau angajamentul ca angajatorul lucrătorului sezonier încheie pentru acesta asigurarea de sănătate pe perioada contractuală.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA