New Profesional Consult 930 x 122

maria cristina letu

Contractul de împrumut cu dobândă între persoane fizice

Împrumutul de bani (contractul prin care împrumutătorul remite împrumutatului o sumă de bani sau alte asemenea bunuri fungibile şi consumptibile prin natura lor, iar împrumutatul se obligă să restituie după o anumită perioadă de timp aceeaşi sumă de bani sau cantitate de bunuri de aceeaşi natură şi calitate) este, fără îndoială, unul dintre cele mai des întâlnite contracte în viaţa cotidiană, frecvența lui crescând, mai ales, în perioadele crizelor economice.

Citiți și: Ședințele adunărilor generale ale asociației de proprietari

Legislația în vigoare interzice desfășurarea cu titlu profesional a activității de creditare de alte persoane decât instituțiile de credit, instituțiile financiare și instituțiile financiare nebancare.

Dare de bani cu dobândă ca îndeletnicire de către o persoană neautorizată constituie infracțiune (cămătărie) și se pedepsește cu închisoare, iar sumele de bani (dobânzile) obținute prin săvârșirea acesteia se confiscă.

Citiți și: Știți care sunt criteriile în funcție de care se stabilește competența instanțelor de judecată civilă?

Contractul de împrumut cu dobândă între persoane fizice

Nu trebuie concluzionat că orice împrumut cu dobândă acordat de o persoana fizică reprezintă o operațiune de cămătărie, întrucât este permisă stabilirea prin contractul de împrumut a unei dobânzi în bani atât pentru restituirea unui împrumut al unei sume de bani, cât şi pentru întârzierea la plata unei obligaţii băneşti, însă doar în limitele stabilite de lege (adică rata dobânzii legale remuneratorii se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, care este rata dobânzii de politică monetară stabilită prin hotărâre a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României iar Rata dobânzii legale penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 4 puncte procentuale).

Deși dobânda în cazul împrumuturilor între persoanele fizice se va calcula numai asupra cuantumului sumei împrumutate, totuși dobânzile remuneratorii (dobânzile datorate de debitorul obligaţiei de a da o sumă de bani la un anumit termen, calculată pentru perioada anterioară împlinirii termenului scadenţei obligaţiei) se pot capitaliza și pot produce dobânzi.

În cazul în care, contractul de împrumut cu dobândă între persoane fizice s-a încheiat în formă autentică sau printr-un înscris sub semnătură privată cu dată certă, acesta constituie titlu executoriu, deci împrumutătorul la expirarea termenului de restituire, merge direct la executorul judecătoresc pentru recuperarea banilor fără a obține anterior o hotărâre judecătorească.

Contractul de împrumut în care nu este inserat un termen de restituire a banilor va constitui titlu executoriu doar în cazul decesului împrumutatului existând totuși și posibilitatea ca instanța de judecată să îi prevadă scadența.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90