930×122 CAPRA 5

maria cristina letu

Cum și când apelăm la procedura de mediere a litigiilor

Medierea este o metodă alternativă de soluţionare a litigiilor prin care o persoană neutră numită mediator ajută părţile aflate în litigiu, la soluționarea acestuia, fără a presupune o judecare a diferendului și fără a se pune în discuție chestiuni de natură juridică, aceasta fiind de fapt o negociere asistată.

Citiți și: Ședințele adunărilor generale ale asociației de proprietari

Persoane fizice sau persoane juridice pot recurge la mediere în mod voluntar, inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, convenind să soluţioneze pe această cale orice conflicte în materie civilă, comercială, de familie, inclusiv în faza de executare silită, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege.

Medierea este aplicabilă şi conflictelor din domeniul protecţiei consumatorilor, în cazul în care consumatorul invocă existenţa unui prejudiciu ca urmare a achiziţionării unor produse sau servicii defectuoase, a nerespectării clauzelor contractuale ori a garanţiilor acordate, a existenţei unor clauze abuzive cuprinse în contractele încheiate între consumatori şi agenţii economici ori a încălcării altor drepturi prevăzute de legislaţia naţională sau a Uniunii Europene în domeniul protecţiei consumatorilor.

Citiți și: Știți care sunt criteriile în funcție de care se stabilește competența instanțelor de judecată civilă?

Pot fi supuse medierii conflictele de drepturi din cadrul litigiilor de muncă și chiar unele litigii penale (în situația în care punerea în mișcare a acțiunii penale se face la plângerea prealabilă a persoanei vătămate și unde retragerea plângerii sau împăcarea părților înlătură răspunderea penală, dar și în latura civilă a oricărui proces penal) ,cum ar fi lovirea sau alte violenţe ,vătămarea corporală, vătămarea corporală din culpă, nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorilor, etc.

Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum şi orice alte drepturi de care părţile, potrivit legii, nu pot dispune prin convenţie sau prin orice alt mod admis de lege.

De exemplu, nu poate fi mediat un litigiu privind stabilirea de paternitate, această acţiune având caracter strict personal.

DESPRE CHELTUIELI

Cheltuielile medierii, indiferent că este vorba de mediere prealabilă procesului ori în cursul acestuia (desigur, eșuată), se includ în cuantumul cheltuielilor de judecată, reclamantul putând să le solicite în măsura în care câștigă procesul.

Pentru cererile de încuviințare a acordurilor de mediere legea instituie o taxă de timbru modică, de 20 de lei și prin excepție, justițiabilii sunt scutiți de o parte semnificativă (50%) din taxele de timbru care se plătesc în prezent la valoare, pentru litigiile evaluabile in bani.

Dacă acordul de mediere intervine ulterior declanșării procesului, odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, plătită pentru învestirea acesteia, cu excepţia cazurilor în care conflictul soluţionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje şi cauze succesorale.

Deși calitatea de mediator o poate avea și o persoană fără studii juridice, întrucât pe parcursul medierii nu se pun în discuție chestiuni de drept, este de preferat să se adreseze mediatorilor specialiști în domeniu, deoarece acordul de mediere poate să contravină legii iar instanța de judecată să nu îl încuviințeze ori chiar să constate nulitatea lui absolută.

Spre exemplu, instanțele locale au constatat nulitatea absolută a acordului de mediere având ca obiect partajul succesoral și ca efect al acesteia, repunerea parților în situația anterioară, întrucât bunurile defunctului au fost tranzacționate prin excluderea unor moștenitori.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90