- Publicat de: ePitești
- 26-07-2020, ora 9:31
- Editorial
CARANTINA POTOLEŞTE BOALA, DAR ÎNĂSPREŞTE FOAMETEA
Îngrijorarea argeşenilor este mare, pe fondul creşterii numărului de cazuri Covid-19 şi anunţul autorităţilor judeţene cu privire la posibilitatea de a introduce carantina în 12 localităţi.
Citiți și: Noi reguli de intrare în RomâniaNu sunt specialist, nu am toate datele pe care IT-iştii şi analiştii avizaţi le învârt, însă am câteva convingeri personale.
1. În situaţia noastră, carantinarea va avea un efect benefic doar pe termen foarte scurt, în sensul că, da, sunt convins că se va diminua numărul de noi cazuri Covid. După ridicarea barierelor, cred că pandemia îşi va relua cursul firesc, influenţat de comportamentul cetăţenilor şi eficienţa autorităţilor în a interveni acolo unde sunt nereguli.
Citiți și: Hotărâre CJSU Argeș. Alte localități intră în carantină2. Dacă nu există transparenţă la instituirea unei astfel de măsuri, carantinarea poate fi contestată în instanţă. Este normal să întrebăm „De ce ne închideţi, domne?”. Câte cazuri active sunt în judeţ? 700? Bun. Cât reprezintă procentual la mia de locuitori? Câte sunt la Piteşti, câte la Mioveni, câte în celelalte localităţi vizate? Atenţie, mă refer la numărul de cazuri active, fiindcă de acestea consider că trebuie să se ţină cont.
3. Insitituirea unei astfel de măsuri ar trebui să vină cu compensaţii pentru cetăţenii din zonele carantinate. Pot fi oameni care îşi pierd locurile de muncă (aşa cum au anunţat cei din Gornet, Prahova), oameni care se îmbolnăvesc de inimă sau la cap din cauza unei presiuni permanente, a problemelor financiare şi a lipsei unui orizont în ceea ce priveşte ieşirea din criză. O să spuneţi că sunt oameni slabi, nu? Tocmai pentru că sunt slabi, au nevoie de ajutor. Altfel s-ar putea să iasă în stradă, să protesteze. Sunteţi pregătiţi pentru aşa ceva?
4. Autorităţile vorbesc doar despre restricţii şi amenzi. Nu i-am auzit venind cu propuneri serioase pentru a face faţă unor astfel de măsuri într-un mod sănătos. Îmi aduc aminte că, pe la începutul Stării de Urgenţă, a ieşit Vela sau Arafat pe „sticlă” cu nişte sfaturi pe care şi bunica putea să mi le ofere (citeşte o carte, uită-te la un film…). Eu vorbesc de soluţii complexe pe care oamenii vor să le audă tot din gura autorităţilor. Aşa e normal. Vii cu măsuri, oferi şi alternative. Nu mă pui să sun la psiholog, la nutriţionist sau la antrenorul de fitness.
5. Nu am omis, este corect să spun că, în egală măsură, autorităţile au făcut apel în repetate rânduri la respectarea măsurilor de prevenire a transmiterii bolii. Nu s-a putut cu vorba bună. Au fost date mii de amenzi până acum. Degeaba.
În concluzie, nu pot să afirm că instituirea carantinei e bună sau rea. Spun doar că produce efecte care trebuie bine cântărite şi analizate. Personal, sper ca, peste aproximativ 24 de ore, să primesc o veste bună. Ceea ce vă doresc şi vouă.
(Foto: descriptiv)