New Profesional Consult 930 x 122

basescu

daniel-constantin3

DANIEL CONSTANTIN: „IOHANNIS E CANDIDATUL NEOFICIAL AL LUI BĂSESCU”

Vicepremierul Daniel Constantin a acordat un interviu agenției de știri AGERPRES. Pe de-o parte, în calitatea sa de om politic, iar pe de alta, de ministru al Agriculturii. Vă invităm să citiți interviul, cu precizarea că intertitlurile ne aparțin.

Citiți și: Cum a salvat argeșeanul Daniel Constantin o organizație în picaj liber: scor peste așteptări la alegeri

„Victor Ponta oferă garanții, nu recomandări”

AGERPRES: Ați declarat recent că rezultatul alegerilor prezidențiale este previzibil și că Victor Ponta va câștiga. Care sunt calitățile care îl recomandă și îi pot determina pe români să îl voteze?

Citiți și: ARAFAT ÎNCEARCĂ SĂ CONVINGĂ OPOZIȚIA SĂ VOTEZE PRELUNGIREA STĂRII DE ALERTĂ

Daniel Constantin: Întrebarea dumneavoastră îmi amintește de o replică dintr-un foarte cunoscut film românesc… Eu cred că domnul Ponta este singurul candidat care nu are nevoie de recomandări, pentru că recomandările implică, întotdeauna, o doză de incertitudine. Victor Ponta le oferă românilor garanții, nu recomandări. Garanția unei guvernări cu creștere economică, pensii și salarii reîntregite. Garanția unui mandat plasat sub semnul dialogului și al echilibrului. Garanția unui om tânăr, neatins de sistemul de dinainte de 1989, garanția că poate reprezenta România pe plan extern cu demnitate și eficiență. Garanția unui lider care construiește, nu distruge. Și, nu în ultimul rând, Victor Ponta este singurul candidat care poate garanta că regimul actualului președinte se va încheia definitiv în această toamnă.

AGERPRES: În cursa pentru Palatul Cotroceni sunt înscriși mulți candidați „de dreapta”, susținuți de alianțe, partide sau independenți. Care credeți că ar putea fi cel mai redutabil contracandidat al lui Victor Ponta în cel de-al doilea tur de scrutin și de ce? Ce scoruri vă așteptați să obțină candidații înscriși în cursa pentru prezidențiale?

Daniel Constantin: Ne confruntăm cu o inflație de candidați ce se prezintă a fi „de dreapta”. Iar, după cum se știe, inflația provoacă devalorizare. Și, dacă mergem mai departe cu această paralelă, știți care este răspunsul la devalorizare? Denominarea. Pe românește, se taie niște zerouri. Chiar scriam pe blog zilele trecute că alianța PNL-PDL este un paradox matematic pentru că, în acest caz, 1 plus 1 fac aproape zero. Iar zero candidează… Serios, dacă tăiem toate zerourile din rândul contracandidaților lui Victor Ponta, rămânem cu doar alte două candidaturi relevante: Călin Popescu Tăriceanu și Traian Băsescu, deghizat în forme și personalități diverse. Cine va intra în turul II? Dacă electoratul înțelege că, în realitate, lupta se dă între Victor Ponta și Traian Băsescu, este posibil să nu existe turul doi. Alegerile din această toamnă pot încheia ce a început în 2012. Orice vot pentru Victor Ponta este, de fapt, un vot împotriva lui Traian Băsescu.

AGERPRES: Au candidații independenți o șansă reală în această cursă electorală sau credeți că vor reuși doar ”să rupă” niște voturi dintr-o parte sau alta a eșichierului politic? Vor rupe aceștia și o parte din voturile „indecișilor” la care PSD speră să ajungă cu mesajul electoral promovat de Victor Ponta?

Daniel Constantin: Din păcate pentru România, nu prea mai există candidați independenți. Cristi Diaconescu este doar încă unul dintre candidații care ar trebui să adune în turul I pentru a vărsa în turul II în direcția indicată de Traian Băsescu. Dar cred că se va dovedi un demers lipsit de relevanță. De regulă, indecișii se îndreaptă spre candidatul cel mai credibil. Deci, încă un avantaj pentru Victor Ponta.

AGERPRES: ”Mândri că suntem români” este una dintre temele de campanie ale lui Victor Ponta. Faptul că un deputat al PSD, Bogdan Diaconu, și-a dat demisia fiind nemulțumit de felul în care social-democrații privesc tema naționalismului va influența în vreun fel electoratul dumneavoastră?

Daniel Constantin: Liderii PSD sunt cei care pot evalua cauza și efectele acestei plecări. Referitor la temele naționale, vă asigur că au o importanță deosebită pentru coaliția de guvernare. Ne preocupă constant promovarea valorilor românești, susținerea comunităților românești de peste graniță, precum și situațiile specifice din unele zone ale țării. Am înregistrat progrese, dar mai avem multe de făcut. În schimb, excesele, indiferent de sens, reprezintă o eroare și o amenințare pe termen lung și de aceea trebuie descurajate.

„Domnii Iohannis și Diaconescu sunt candidații neoficiali ai domnului Băsescu”

AGERPRES: Cum estimați că se va desfășura campania electorală? Riscă temele de interes național să fie înghițite de lupta politică dintre candidați?

Daniel Constantin: Campania se va desfășura, probabil, așa cum ne-am obișnuit în ultimii zece ani. Atât cu dezbateri serioase, cât și, din păcate, cu denigrări, dezinformări și atacuri duse dincolo de limita decenței. Eu sper ca excesele să fie cât mai rare, iar această campanie să fie ultima de acest fel. Avem nevoie de un alt model de lider politic și de dezbatere electorală.

AGERPRES: Candidații în alegerile prezidențiale sunt foarte ”verbali” și în spațiile de socializare. Cum credeți că schimbă Facebook-ul, de exemplu, experiența de campanie electorală cu care am fost obișnuiți?

Daniel Constantin: În ultimii ani Internetul a schimbat lumea. Vorbim altfel, avem alte obiceiuri, gândim în alți termeni. Politica este influențată de Facebook și de alte platforme virtuale mai mult decât pare la prima vedere. Chiar dacă mediile clasice păstrează încă o pondere covârșitoare în campania electorală, Internetul are o influență semnificativ mai mare decât audiența sa propriu-zisă pentru că a ajuns să fixeze agenda publică. Știrile apar prima dată pe net, acolo se declanșează dezbateri și campanii care sunt preluate ulterior de televiziuni. Deci, sunt convins, Internetul va ocupa un rol important în strategia de comunicare a oricărui candidat.

AGERPRES: Președintele Traian Băsescu și-a exprimat deschis susținerea față de candidatura Elenei Udrea. Cum vedeți declarațiile sale și faptul că șeful statului a avut, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu reprezentanții PMP?

Daniel Constantin: Situația e foarte clară, doamna Udrea este candidatul oficial al domnului Băsescu. Dar președintele are și candidați neoficiali, precum domnii Iohannis sau Diaconescu. Nu-i niciun secret, nu-i nimic de comentat. Cât despre implicarea instituției prezidențiale în campania electorală, ar trebui întrebată Curtea Constituțională.

„Dan Voiculescu va rămâne președintele fondator al PC”

AGERPRES: S-a vehiculat posibilitatea ca trei parlamentari PC – Cornelia Negruț, Ovidiu Raețchi și Aurelian Ionescu – să își prezinte demisia din partid la începutul sesiuni ordinare din septembrie. Aveți semnale că dorința lor și, poate, și a altor parlamentari ai PC se va concretiza? Pot influența aceste mișcări politice majoritatea parlamentară din Camera Deputaților și Senat?

Daniel Constantin: Zvonuri cu plecări au fost și vor fi mereu. La toate partidele, în toate contextele. E un soi de transhumanță. Uneori pajiștea vecină pare mai grasă. De regulă, nu e. Revenind la Parlament, avem o majoritate confortabilă, nu există probleme în acest sens, iar parlamentarii PC sunt persoane inteligente și responsabile. Orice eventuală excepție nu va face decât să întărească aceasta regulă. Dar mizez pe colegii mei, oamenii serioși alături de care am muncit și am obținut rezultate notabile: grupuri parlamentare proprii, doi europarlamentari, președinți de consiliu județean, primari în București și în reședințe de județ, etc. Până când vom reuși să oprim prin lege traseismul, nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă.

AGERPRES: Având în vedere recenta condamnare a președintelui de onoare al PC, Dan Voiculescu, ați discutat despre viitorul statut al acestuia în partid?
Daniel Constantin: Conform statutului și bunului simț, este și va rămâne întotdeauna președintele fondator al Partidului Conservator. Este o realitate obiectivă incontestabilă. Și orice altă discuție este lipsită de temei.

AGERPRES: S-au întâmpinat probleme privind desființarea juridică a USL din cauza datoriilor acumulate. Care este situația PC din acest punct de vedere?

Daniel Constantin: Problemele de care vorbiți sunt, poate, încă un semn că Uniunea nu trebuia desființată. USL a fost un proiect excepțional, care a schimbat România, la care unii au renunțat prea repede, iar astăzi regretă. Eu n-am renunțat. PC și PSD își continuă angajamentele asumate atunci. Și cred că le putem oferi românilor încă mai mult. Iar dacă în 2011, înainte de realizarea USL, PC și PNL au înființat ACD, am motive să cred că în curând poate lua naștere un nou proiect conservator-liberal, capabil să-și asume responsabilitatea promovării, la nivel parlamentar și guvernamental, a unui pachet de măsuri de centru-dreapta. Pentru moment, nu pot să vă dau mai multe detalii. Vă mulțumesc pentru răbdare.

„Producătorii români se vor confrunta cu o concurență puternică”

AGERPRES: Care sunt efectele embargoului alimentelor impus de Federația Rusă?

Daniel Constantin: Produsele agricole afectate cel mai puternic de embargou la nivelul întregii Uniuni Europene sunt merele, tomatele, perele, fructele roșii, ciupercile. Producătorii români nu sunt direct și imediat afectați de embargou, aceasta datorându-se faptului că exporturile de produse agricole și alimentare românești în Rusia sunt foarte scăzute. Anul trecut acestea s-au situat în jurul cifrei de 41 de milioane de euro și au fost, în cea mai mare parte, cereale. În schimb, producătorii români sunt afectați indirect și într-un mod destul de neplăcut de dezechilibrele create în mod direct pe piețele unor țări din Uniunea Europeană. Până în prezent în România sectorul legume-fructe a estimat pierderi de 10 milioane de euro, în special pentru castraveți, ardei, tomate, vinete, morcovi, cartofi, pere, mere, prune și struguri. Așa cum spuneam, producătorii agricoli din state care aveau exporturi masive în Rusia, precum Olanda, care exporta fructe și legume în valoare de 1,5 miliarde de euro, sau Polonia, care exporta de 850 de milioane de euro în Federația Rusă, au în momentul de față surplusuri foarte mari și vor încerca să reorienteze produsele lor pe alte piețe, inclusiv cea românească. În aceste condiții, producătorii români se vor confrunta cu o concurență puternică din partea celorlalți producători.

AGERPRES: Producătorii români de legume și fructe estimau pierderile la 300 de milioane de euro, iar Comisia Europeană a aprobat despăgubiri totale de 125 de milioane de euro. În acest context, ați discutat cu producătorii? Aveți în vedere măsuri pentru susținerea acestora?

Daniel Constantin: Purtăm un dialog continuu cu producătorii români încă din primele momente ale anunțării embargoului. De asemenea, am fost în contact cu Comisia Europeană încă din prima zi a embargoului și am primit asigurări că se analizează foarte serios toate posibilitățile de sprijinire a agricultorilor afectați de criză. În momentul de față s-a aprobat într-adevăr suma de 125 de milioane de euro, care nu este suficientă, în opinia mea, pentru a despăgubi toți producătorii europeni. În acest sens, mai multe state membre ale Uniunii Europene și-au manifestat deja nemulțumirea. Comisia Europeană a anunțat că va acorda acest sprijin pentru retragerea de pe piață a mai multor tipuri de fructe și legume. Practic, producătorii pot să își retragă de pe piață produsele care nu se mai pot vinde. În schimb, aceștia vor fi compensați financiar pentru pierderile suferite. Pe 5 septembrie, în cadrul Consiliului extraordinar organizat pe această temă, avem speranța că vom identifica și alte forme de a nu crea dezechilibre pe piața unică. Într-un moment dificil, avem datoria să facem mai mult ca UE pentru a evita tendința, de înțeles, a statelor membre de a-și proteja piața și producătorii autohtoni. Este momentul să arătăm că acționăm împreună, fiecare cu drepturi egale.

AGERPRES: Mai sunt și alte sectoare afectate de embargoul rusesc care ar putea primi sprijin?
Daniel Constantin: În momentul de față, din punct de vedere al agriculturii și industriei alimentare, sectorul de legume și fructe este cel mai puternic afectat. Dacă în perioada următoare va rezulta, din analizele și discuțiile noastre, un pericol pentru alte sectoare vom lua în considerație orice posibilitate de a le ajuta.

AGERPRES: În actualul context, cum mai poate sprijini România producătorii moldoveni de legume și fructe? Mai pot aceștia miza pe faptul că hipermarketurile de la noi le vor comercializa produsele?

Daniel Constantin: Este de datoria noastră să căutăm metode prin care să îi sprijinim în continuare pe producătorii moldoveni, chiar și în condițiile în care și noi suntem într-o situație dificilă. Personal consider că este cu atât mai important să fim uniți în aceste momente dificile. Trebuie să amintim că Federația Rusă a impus mai întâi un embargou pentru Republica Moldova și ulterior a impus și embargoul pentru Uniunea Europeană. La momentul instaurării embargoului rusesc față de Republica Moldova, am purtat discuții și cu Comisia Europeană și cu state precum Germania și în felul acesta s-a reușit să se faciliteze accesul produselor moldovenești pe piața europeană prin dublarea contingentului vamal prin care legume și fructe moldovenești pot intra în Uniunea Europeană fără taxe vamale.
După cum știți, am inițiat dialogul dintre producătorii moldoveni de legume și fructe și hipermaketurile românești pentru a facilita preluarea unei părți din producția moldovenească pe piața românească. Primul transport de struguri de masă din Republica Moldova a sosit deja în România. Nu vorbim de cantități mari, dar este un început concret. În septembrie vom organiza în curtea Ministerului Agriculturii un târg cu produse din Republica Moldova, cu scopul de a promova produsele moldovenești. De asemenea, pentru perioada următoare am programat o serie de reuniuni cu domnul Bumacov, ministrul Agriculturii din Republica Moldova, cu care am o relație de colaborare excelentă. Ne vom întâlni atât în septembrie, cât și în octombrie, când voi merge la Chișinău împreună cu ministrul Agriculturii și Alimentației din Germania, pentru a purta o discuție trilaterală cu domnul Bumacov, astfel încât să găsim noi modalități de a sprijini Republica Moldova.

„Am primit asigurări că se va renunța la taxa pe stâlp în sectorul agricol”

AGERPRES: Spuneați, în iunie, că taxa pe stâlp ar putea fi modificată în perioada următoare pentru a se aplica diferit în sectorul agricol. Ați mai discutat cu ministrul Finanțelor pe această temă? La ce modificări v-ați gândit și când ar putea fi ele puse în aplicare? Care au fost efectele aplicării taxei pe stâlp în acest an asupra producătorilor agricoli?
Daniel Constantin: Am afirmat de la bun început că nu consider necesară aplicarea taxei pe stâlp în agricultură, chiar dacă aceasta îi vizează doar pe agenții economici. Într-adevăr, într-o perioadă de creștere a sectorului agricol orice taxă suplimentară îngreunează și încetinește acest proces. Am continuat discuțiile cu Ministrul Finanțelor și am primit asigurări că se va renunța la aceasta taxă.

AGERPRES: Care este situația producției agricole, având în vedere fenomenele meteo din acest an? Credeți că producția de panificație va fi afectată?
Daniel Constantin: Consider că și anul acesta vom avea producții bune. Deja putem spune că la rapiță avem cea mai bună producție din istorie, iar istoria ne arată că rapița a fost introdusă în cultură în anii 70. Asta înseamnă și o creștere a exporturilor, având în vedere că aproximativ 80% din producție merge la export. La ovăz am obținut 379.000 de tone de pe o suprafață de aproximativ 182.000 de ha. Dacă nu aveam ploile din iulie, cred că puteam să înregistrăm cea mai mare cantitate de grâu din istorie. Estimările erau de peste 8 milioane de tone… S-au obținut 7, 37 de milioane de tone, ceea ce nu este deloc rău. O cantitate chiar mai mare decât în 2013, care a fost un an foarte bun. Așteptăm cu interes să vedem care vor fi rezultatele pentru porumb și floarea soarelui. Cel mai important lucru, însă, este că avem toate premisele ca și în acest an să exportăm mai multe produse agroalimentare decât importăm. Pe primele cinci luni din 2014 am crescut exporturile la 1, 76 de miliarde de euro, față de 1, 54 de miliarde în aceeași perioadă a anului 2013. Ar fi al doilea an consecutiv cu balanță pozitivă, după 20 de ani în care, din păcate, am avut deficit comercial.

PIZZERIA SAPORI 555 222
570×90 senatori-01 psd