New Profesional Consult 930 x 122

maria cristina letu

Regulile construcțiilor și amenajărilor exterioare. Când trebuie să iei acordul vecinilor

Reguli de amplasarea a construcțiilor civile și amenajărilor exterioare.

Citiți și: Contractul de împrumut cu dobândă între persoanele fizice

Legislația civilă stabilește o serie de reguli de bună vecinătate, astfel încât o construcție sau o amenajare exterioară să nu aducă atingere drepturilor proprietarului vecin.

RESPECTAREA UNEI DISTANȚE MINIME DE 60 DE CM FAȚĂ DE LINIA DE HOTAR

Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism.

Citiți și: Etapele de parcurs pentru derularea legală a unei cercetări disciplinare

Regula enunțată are caracter subsidiar și în situația în care, de la distanță minimă se derogă prin acordul parților exprimat printr-un înscris autentic (notarial).

ARBORII TREBUIE SĂDIȚI LA O DISTANȚĂ DE CEL PUȚIN 2 METRI DE LINIA DE HOTAR

În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, în regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii.

Acestea din urmă, dată fiind destinația lor de a delimita proprietățile, pot fi sădite chiar la limita dintre proprietățile vecine, cu obligația pentru proprietarul lor de a le menține la o înălțime de maximum 2 m.

În caz de nerespectare a distanței de plantare, proprietarul vecin este îndreptățit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălțimea cuvenită, a arborilor, plantațiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

Ca urmare, proprietarul vecin nu va putea să fie făcut răspunzător dacă, în urmă operațiunilor de scoaterea ori, după caz, tăiere, acestea s-ar usca.

Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

ACORDUL PROPRIETARILOR

Totodată, nu este permis să se facă fereastră de vedere sau deschidere în zidul comun, decât cu acordul proprietarilor.

Este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin, și  fereastră pentru vedere, balcon ori alte asemenea lucrări care ar fi orientate către acest fond.
Fereastră pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanță mai mică de un metru.

Distanța se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fața zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar.

Distanța, în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar și până la această linie.

Proprietarul are dreptul să își deschidă, fără limită de distanță, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat. Acesta este obligat să construiască streașina casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin.

Nu este deci doar vorba despre faptul că streșinile construcțiilor nu trebuie să depășească hotarul dintre cele două proprietăți, ci și despre obligația pe care o are proprietarul care a construit de a amenaja în așa fel încât apa care cade de pe acoperișuri să fie dirijată fie spre propriul fond, fie spre stradă.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3