930 x122 grota rece

maria cristina letu

    Modificări importante privind actele de stare civilă. Ce trebuie să știi

    1. Se interzice modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă, sancțiunea fiind aceea a nulității lor, care se constată de către ofițerii de stare civilă, funcționarii din cadrul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (MAI)  sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor ori ofițerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României.

    Citiți și: Angajarea răspunderii solidare patrimoniale a administratorului unei societăți comerciale

    2. Prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte.

    Schimbarea numelui sau a prenumelui

    3. Cei care doresc să-și schimbe numele pe cale administrativă, indiferent de motiv, nu mai trebuie să prezinte autorităților copii legalizate (notariale) ale actelor de stare civilă, ci doar fotocopii ale acestor documente.

    Citiți și: Modalități de combaterea și înlăturare a situațiilor de alienare parentală

    4. Au apărut noi situații în care se poate cere schimbarea numelui sau a unui prenume: atunci când o persoană este cunoscută după un anumit prenume pe care, din punct de vedere legal, nu îl are; atunci când soții sau unul dintre ei doresc/dorește să schimbe numele de familie pe care l-au/l-a purtat în timpul căsătoriei; atunci când unul dintre soți dorește să renunțe la numele purtat în timpul căsătoriei sau în cazul în care părintele căruia i-a fost încredințat un minor, dacă se recăsătorește și își schimbă numele de familie, solicită ca minorul să poarte noul nume.

    5. Ca regulă, cererea de schimbare a numelui se publică de către solicitant, pe cheltuiala acestuia, în extras, în Monitorul Oficial al României.

    Excepție face  situația în care, schimbare numelui se solicit atunci când a fost trecut greșit din neatenția ofițerilor de stare civilă ori ca urmare a necunoașterii reglementărilor legale în materie, au fost efectuate mențiuni greșite în registrele de stare civilă ori au fost eliberate certificate de stare civilă cu nume eronate, în baza cărora au fost eliberate alte acte;

    Certificatul de naștere

    6. Nașterea copilului trebuie declarată în termen de 30 de zile, în cazul copilului născut viu, și în termen de trei zile, în cazul copilului născut mort.

    Dacă declararea nașterii se face după aceste termene, dar nu mai târziu de un an de zile de la naștere, certificatul de naștere se va elibera în termen de 30 de zile de la solicitarea părintelui. În cazul în care declararea nașterii se face după trecerea unui an de la naștere, certificatul va fi eliberat în termen de 90 de zile de la data depunerii solicitării.

    555 X 222 POSADA 2

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 POSADA 3