NOR CURIER 930X122

maria cristina letu

    Ordinul de protecție provizoriu – cum se obține?

    Violente domestică este orice tip de inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care au loc în mediul familial sau domestic, indiferent de situația în care agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.

    Citiți și: Tichete pentru lucrătorii casnici

    Din păcate, este des întâlnită, iar dar cei care au de suferit din cauza ei trebuie să știe că pot să fie protejați de urgență prin emiterea unui ordin de protecție provizoriu.

    CUM SE OBȚINE ORDINUL DE PROTECȚIE PROVIZORIU

    Ordinul de protecție provizoriu poate să fie emis de către polițiștii care constată că exista un risc major ca viața, integritatea fizică sau libertatea unei persoane să fie puse în pericol prin diferite tipuri de acte de violență domestică și are scopul de a diminua din acest risc.

    Citiți și: Condiții de ieșire din țară în zona Schengen

    Situația de fapt (agresorul este un pericol pentru victimă) poate fi probată prin constatările directe ale polițistului, consemnate într-un proces-verbal, consultarea bazelor de date specifice, declarațiile persoanelor implicate în actele de violență sau declarațiile martorilor, înregistrări video, audio sau fotografii, înscrisuri, mesaje text, postări social media.

    În vederea verificării sesizărilor privind violența domestică polițiștii au dreptul de a pătrunde în locuința unei persoane fizice sau sediul unei persoane juridice, fără acordul acesteia și fără a necesita un mandat judiciar în acest sens, folosind inclusiv forța și mijloacele din dotare.

    Prin ordinul de protecție provizoriu se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat: evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere; obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

    În cazul în care, persoana care a comis violența domestică este evacuată temporar din locuința și nu are posibilitatea de a sta la o ruda/prieten, va putea merge la unul dintre centrele rezidențiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost sau la unul dintre adăposturile de noapte, aflate în gestiunea autorităților administrației publice locale.

    ÎNCĂLCAREA ORDINULUI DE PROTECȚIE PROVIZORIU

    Încălcarea de către agresor a oricărei obligații dintre cele enumerate anterior constituie infracțiune pedepsită cu închisoarea iar dacă victima este cea care încalcă ordinul și se apropie de agresor (situație des întâlnită ), atunci ar putea fi obligată să plătească costurile emiterii lui.

    Emiterea ordinului de protecție provizoriu poate fi contestată la instanța de judecată, în termen de 48 de ore de la comunicare, iar judecata se va face de urgență cu citarea părților .

    [555x222px]KV_WinterSale_epitesti

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3