SMART KIDS 930X122

maria cristina letu

Pe cine dai în judecată dacă te mușcă un câine

Răspunderea civilă poate îmbrăca mai mult forme, în funcție de subiectul acesteia și de persoana care este chemată să repare prejudiciul cauzat.

Citiți și: Știți care sunt criteriile în funcție de care se stabilește competența instanțelor de judecată civilă?

Dacă cea mai cunoscută variantă a acestei instituții juridice este răspunderea pentru fapta proprie, nu de puține ori întâlnim în practică situații ce solicită angajarea răspunderii pentru prejudiciile cauzate de animale, în cauză de câini.

Proprietarul animalelor domestice, animalelor sălbatice care trăiesc în captivitate, gestionarul fondului de vânătoare, administratorul fondului cinegetic ori autoritatea publică centrală, răspund pentru prejudiciile cauzate de animale, independent de orice culpă, chiar dacă acestea au scăpat de sub paza lor.

Citiți și: Transmiterea cererii de chemare în judecată prin poştă electronică (e-mail)

Exonerarea de răspundere pentru prejudiciul cauzat de animale poate interveni numai în măsura în care, se face dovada că, dauna a fost provocată de fapta victimei însăşi, de fapta unui terţ sau dintr-o cauză de forţă majoră.

CE PAȘI TREBUIE SĂ URMAȚI

În astfel de situații, sunteți în drept să solicitați, de la persoana care deține animalul în posesie sau cel care are obligația de supraveghere, acoperirea prejudiciului atât material, cât și moral (de exemplu, degradarea sau distrugerea unui bun, vătămarea integrității corporale sau a sănătății unei persoane, atingerea adusă onoarei, reputației, a acelor valori nepatrimoniale legate indisolubil de persoană).

Pentru aceasta, este necesar să identificați datele privind proprietarul care deține animalul în pază, să estimați valoarea prejudiciului cauzat si să pregătiți materialul probator (puteți uza de proba cu martorii, înregistrări audio/video, fotografii, raportul de expertiză medico-legală, precum și alte acte medicale care fac dovada tratamentului suportat în urma acțiunilor cauzate de animal).

În situația în care, proprietarul animalului refuză să acopere amiabil prejudiciului cauzat, cel prejudiciat trebuie sa promoveze o acțiune de răspundere delictuală la instanța de judecată, de la domiciliul pârâtului, în cuprinsul căreia să solicite repararea prejudiciului material, dar și a celui moral, sub aspectul suferințelor fizice, psihice suportate, precum și alte cheltuieli ocazionate de depunerea acțiunii.

Termenul de prescripție al acțiunii este de 3 ani și începe să curgă din momentul în care persoana vătămată a cunoscut sau trebuia să cunoască existența prejudiciului și persoana obligată să-l repare.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL CÂINILOR FĂRĂ STĂPÂN

În ceea ce privește câinii fără stăpân, toate obligațiile referitoare la gestionarea acestora sunt prin lege ale consiliilor locale implicit acestea răspund pentru prejudiciile pe care vi le-ar putea aduce aceste animale.

De exemplu, o primărie a fost obligată de instanțele de judecată să plătească despăgubiri unei femei atacate și mușcate de un câine vagabond; pe aceeași cale a fost obligată o persoană să plătească alteia, despăgubiri reprezentând contavaloarea avariilor autoturismului, provocate în urma impactului cu animale domestice, lăsate libere și nesupravegheate pe drumurile publice, proprietatea primei.

Anumite fapte cauzate de animale – mușcături care afectează integritatea fizică a cuiva sau chiar moartea unei persoane – pot duce, în funcție de contextul în care s-au produs, la sancționarea penală a stăpânului, dacă acesta avea anumite obligații și nu le-a respectat.

SMART KIDS 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3