New Profesional Consult 930 x 122

alde

ALDE CERE DEMITEREA MINISTRULUI ELISABETA LIPĂ

Reacție stupefiantă a Ministerului Tineretului și Sportului după incidentele de la Sfântu Gheorghe, când echipa de baschet feminin și antrenorul Universității Cluj au fost huiduiți și înjurați de suporterii maghiari ai echipei locale pentru că nu au stat drepți când galeria a cântat imnul ținutului secuiesc.

Citiți și: Reguli noi! Toți românii trebuie să le respecte!

Ministrul Elisabeta Lipă a transmis o circulară federațiilor sportive naționale prin care le pune în vedere faptul că imnul național al României „se intonează în mod obligatoriu pe stadioane și alte baze sportive cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale internaționale în care este reprezentantă România; (…). Nerespectarea dispozițiilor (…) constituie contravenție (…)”.

Din această circulară se înțelege că intonarea imnului național la competițiile sportive interne ar putea să se lase cu amenzi, informează http://www.antena3.ro/.

Citiți și: CONSILIERUL LOCAL PITEȘTEAN IONUȚ OLARIU A TRECUT LA PRO ROMÂNIA

ALDE, într-un comunicat de presă semnat de Cristian Cosmin, secretarul general adjunct al formațiunii politice, critică decizia și cere demisia sau chiar demiterea ministrului Elisabeta Lipă.

„ALDE protestează vehement împotriva ideii antinaţionale de a nu se mai intona imnul de stat al României la competiţiile sportive interne! Este o lipsă crasă de patriotism şi spirit naţional să trimiţi federaţiilor sportive naţionale, într-o interpretare abuzivă şi absurdă a legii, ameninţări că vor fi amendate dacă se intonează imnul de stat al României la competiţiile interne!

În alte ţări, cu tradiţie în sport, imnul de stat se intonează uneori şi la competiţiile juniorilor mici, fiind considerat o mândrie şi un simbol naţional. Ne surprinde şi faptul că nu apare nicăieri în adresa ministerului, semnată chiar de ministrul Elisabeta Lipă, o interdicţie de a se intona la competiţiile sportive naţionale alte imnuri, cum ar fi cel al Ţinutului Secuiesc.

Considerăm că doamna ministru Lipă ar trebui să-şi reevalueze priorităţile ministeriale, în sensul unei mai bune coordonări a relaţiei cu federaţiile sportive naţionale pentru promovarea sportului de înaltă performanţă, precum şi a sportului de masă.

În acelaşi timp, este nevoie acum, mai mult ca oricând, de o strategie a sportului românesc în anul 2016, an olimpic. Nu în ultimul rând, sportul românesc are nevoie de o nouă legislaţie, mai clară şi mai adaptată realităţilor prezentului.

De asemenea, doamna ministru nu trebuie să uite că este şi ministrul tineretului, funcţie din care a reuşit „marea performanţă” să taie 18% din bugetul pe tineret al instituţiei, în comparaţie cu bugetul anului 2015. Nu credem că tinerii care au ieşit în stradă şi-au dorit acest lucru de la Guvernul Cioloş! În acelaşi timp, dorim să tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte neimplementarea Strategiei Naţionale pentru Tineret, prin lipsa planurilor de acţiune aferente acesteia. Îi atragem atenţia doamnei ministru, care este preocupată acum să-i sancţioneze contravenţional pe cei care intonează imnul de stat al României, că neimplementarea şi nefinanţarea unei strategii naţionale, adoptate prin hotărâre de Guvern, constituie o încălcare a legii.

Considerăm că lipsa de respect pentru simbolurile pe care altădată cvintupla campioană olimpică le aprecia la adevărata lor valoare ar trebui să ducă la o demisie de onoare a ministrului Elisabeta Lipă. În cazul în care onoarea şi asumarea unei greşeli impardonabile nu sunt valori pe care doamna Lipă le consideră demne pentru un performer al sportului românesc, îi solicităm premierului Dacian Cioloş ca, în interesul sportului românesc şi pentru a repara măcar puţin din acestă uriaşă batjocură la adresa sportului românesc, să o demită pe doamna Lipă din fruntea Ministerului Tineretului şi Sportului.” (Foto: dcnews.ro)

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90