New Profesional Consult 930 x 122

maria cristina letu

Angajatorul poate obliga salariații să poarte mască de protecție la locul de muncă

Angajatorul poate obliga salariații să poarte mască.

Citiți și: Ședințele adunărilor generale ale asociației de proprietari

Odată cu încetarea stării de alertă a dispărut și obligația purtării măștii de protecție în spațiile publice închise și/sau deschise, de către salariați, la locul de muncă, în spațiile de birouri, fie că sunt în regim open-space sau nu.

Cu toate acestea, legislația privind sănătatea și securitatea în muncă (SSM) îi îndreptățește pe angajatori să impună în continuare acest lucru, dacă în urmă evaluării riscurilor de la locul de muncă se ajunge la concluzia că masca ar trebui să fie parte din echipamentul salariaților.

Citiți și: Știți care sunt criteriile în funcție de care se stabilește competența instanțelor de judecată civilă?

Obligația purtării maștii de protecție la locul de muncă trebuie să se regasească în Regulamentului Intern al companiei, ca parte integrantă din acesta și să stabilească sancțiuni pentru nerespectarea fără fundament și cu rea intenție .

În același timp, angajatorii au obligația să contacteze medicului de medicină muncii, care va face evaluarea de risc şi va stabili condiţiile purtării măştii pentru salariați în funcție de problemele medicale ale fiecăruia, de organizarea spațiului de lucru, dar și de natură activitățîi desfășurate.

Nerespectarea unei obligații legale de către salariat, cum este și aceea de a purta masca de protecție la locul de muncă, care poate provoca o pagubă angajatorului sau pune în pericol sănătatea proprie sau a colegilor nu poate rămâne nesancționată.

Pentru salariatul care refuză, fără motiv întemeiat să poarte masca de protecție, se poate declanșa cercetarea disciplinară, urmare a căreia se pot aplica diverse sancțiuni disciplinare, începând cu avertismentul scris, sancțiunea cea mai ușoară, la prima abatere, și culminând cu măsura extremă a concedierii disciplinare, în cazul unor abateri repetate de la normele de disciplină a muncii.

Angajatorului este obligat să asigure securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă iar încălcarea acesteia (deci inclusiv dacă nu ia măsuri ca toți salariații să poarte măști de protecție la locul de muncă dacă a hotărât în acest lucru prin Regulamentul Intern) este sancționată de inspectorii de la Inspecția Muncii cu amenzi contravenționale care pot ajunge și la 10.000 de lei, pentru o singură faptă.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90