- Publicat de: ePitești
- 5-04-2019, ora 8:41
- Știri
CAMPANIE ANTIDROG ÎN ARGEȘ
Campanie Antidrog în Argeș. Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a lansat în spaţiul public campania naţională media de informare și sensibilizare „Cunoaște-i, nu discrimina!”.
Citiți și: O băutură răcoritoare riscă să te lase fără permis!Campania, inițiată de Agenţia Naţională Antidrog în calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii și ofertei de droguri, are ca obiectiv diminuarea stigmatizării şi marginalizării sociale a consumatorilor de droguri şi a consumatorilor dependenţi de droguri.
Perioada de implementare este 15 martie-15 septembrie 2019, având un buget alocat de 104.750 de lei, sumă prevăzută în Programul naţional de prevenire și asistență medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015-2018, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 684/2015.
Citiți și: Forțele de ordine din Argeș ies la atac!Obiectivele campaniei vizează:
-măsurarea percepţiei populaţiei generale, cu vârste cuprinse între 15 și 64 ani, şi a profesioniştilor în domeniu față de grupul vulnerabil al consumatorilor de droguri cu privire la stigmatizarea şi marginalizarea socială a consumatorilor de droguri şi a consumatorilor dependenţi, printr-o cercetare socială tip focus grup, corelativ cu identificarea stereotipurilor sociale existente faţă de această categorie;
-creșterea nivelului de informare și sensibilizare a unui număr de 170 de specialiști din domeniul medical și social, prin participarea acestora la 17 mese rotunde organizate de specialiștii ANA – Centrele Regionale de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (Centrul Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Pitești), în vederea diminuării riscurilor asociate consumului de droguri, stigmatizării şi marginalizării sociale a consumatorilor de droguri şi a consumatorilor dependenţi;
-reșterea nivelului de informare și sensibilizare a unui număr de 170 de angajatori, prin diseminarea materialelor informative și promoționale de către specialiștii ANA – Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Argeș, în vederea diminuării riscurilor asociate consumului de droguri, stigmatizării şi marginalizării sociale a consumatorilor de droguri şi a consumatorilor dependenţi;
-informarea și sensibilizarea unui număr de 1.500.000 de beneficiari, cu vârste cuprinse între 15 și 64 ani, cu privire la aspectele medicale, psihologice şi sociale ale consumului şi dependenţei de droguri, în vederea diminuării stigmatizării şi marginalizării sociale a consumatorilor de droguri şi a consumatorilor dependenţi printr-o campanie media.
În cadrul campaniei, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Argeș au organizat, la nivel județean, o masă rotundă cu 10 reprezentanți ai furnizorilor de servicii sociale și medicale locale, iar spotul video va fi difuzat în rețelele naționale și locale de televiziune, pe o perioadă de 6 luni.
În ceea ce priveşte beneficiarii direcți ai campaniei, la nivel național vor fi informaţi 340 de specialiști din domeniul medical și social şi 340 de angajatori, iar 1.500.000 persoane, cu vârste cuprinse între 15 și 64 ani, (7,45% din populația generală a României) vor fi sensibilizate.
„Cunoaște-i, nu discrimina!” este o campanie fundamentată pe un studiu calitativ, care evidenţiază faptul că poziţionarea grupului vulnerabil al consumatorilor de droguri de către opinia publică, în general, şi de către anumite categorii profesionale sau servicii de asistenţă este în opoziţie cu poziţia grupului majoritar şi cu „valorile sociale majoritare”, ceea ce face ca primul grup să fie discriminat şi să devină „ştire negativă”.
În cazul consumatorilor de droguri, excluderea se concretizează în absenţa sau insuficienţa serviciilor necesare acestora, accesibilitatea scăzută a acestor servicii şi în excluderea sau auto-excluderea lui de pe piaţa muncii. În consecinţă, consumatorii de droguri se confruntă atât cu o atitudine discriminatorie, cât şi cu negarea existenţei unei astfel de atitudini.
Campania „Cunoaște-i, nu discrimina!” reprezintă un răspuns integrat și complet în planul politicilor publice antidrog, cu rol emergent la dinamica acordării de suport și oferirii accesului la serviciile de sănătate a consumatorilor de droguri și a consumatorilor dependenți, în vederea reintegrării sociale a acestora și, mai ales, în vederea reducerii riscurilor asociate consumului de droguri, ca măsură de sănătate publică.