HerasMed (930 x 122 px)

antidrog

(GALERIE FOTO) ANTIDROG ÎN ȘCOLI DIN PITEȘTI

Antidrog în școli din Pitești. Ziua Naţională fără Tutun este marcată în fiecare an în a treia joi din luna noiembrie printr-o iniţiativă menită să atragă atenţia cu privire la impactul pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Citiți și: O băutură răcoritoare riscă să te lase fără permis!

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Argeş, foloseşte acest prilej pentru a derula activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar și familial şi în comunitate referitor la riscurile consumului de tutun.

Cu ocazia marcării astăzi a Zilei Naționale fără Tutun, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A.) Argeş, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar, Inspectoratul de Poliţie Județean – Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității și Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, au fost la școlile gimnaziale „Negru Vodă”, „Ion Pillat” și „Adrian Păunescu” și la Colegiul Economic „Maria Teiuleanu” din Pitești. Au participat elevi, cadre didactice și polițiști din municipiu.

Citiți și: Forțele de ordine din Argeș ies la atac!

În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, ANA susţine prin demersurile sale organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care şi în acest an s-au organizat la nivelul naţional activităţi de sensibilizare şi informare a populaţiei cu privire la efectele asociate fumatului.

În acest an Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pregăteşte adoptarea ambalării neutre (sau a pachetelor standardizate), o măsură care restricţionează utilizarea ambalajului ca formă de publicitate şi promovare a tutunului, având ca temă “Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun”, sub sloganul “Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”. Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni şi numai în două culori, în care singura prezentare grafică va aparţine avertismentelor de sănătate, iar informaţia tutun – specifică – brandul/versiunea/numărul ţigaretelor – va avea culori reglementate şi font diminuat.

-La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, dintre care 600.000 sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că până în 2030 consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar peste 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.

-Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE).

-Pentru jumătate dintre fumătorii cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.

-Deși consumul de tutun în rândul adolescenților din România s-a înscris pe o linie descendentă începând din 2003, în 2015 a fost peste mediile europene pentru toate perioadele de referinţă: consumul de tutun de-a lungul vieţii – 51,7% față de 45,6% la nivel european, consumul de tutun în ultimele 30 de zile – 30,1% față de 21,4% şi consumul de tutun zilnic în ultimele 30 de zile – 19,7% față de 12,4%. Totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însă în privința ambelor sexe adolescenţii din România se situează peste valorile medii europene.

-Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

-Specialiştii C.P.E.C.A. Arges atrag atenţia şi asupra efectelor dăunătoare în planul sănătăţii ale fumatului secundar, în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător. Fără voia lor, aceştia sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. De aceea, exemplul personal al părinţilor de nefumători este cel mai bun mijloc pentru a-şi convinge copiii să nu fumeze.

555×222  MAIA
570×90 MAIA