930×122 CAPRA 5

maria cristina letu

Creanțele și contractele de asigurare. Ce sunt și cât sunt valabile

Ce este o creanță de asigurare? 

Creanțele de asigurări, indiferent de momentul nașterii acestora în raport cu deschiderea procedurii de faliment, sunt cele care rezultă dintr-un contract de asigurare:

Citiți și: Cum recuperăm actele de stare civilă pierdute?

– despăgubirile/indemnizațiile datorate în temeiul unui contract de asigurare;

– cota parte din prima de asigurare datorată de asigurător pentru perioada în care riscul nu mai este acoperit, ca urmare a încetării contractului de asigurare înainte de expirarea perioadei de valabilitate înscrise în poliță (restituirea unei cote părți a primelor de asigurare achitate);

Citiți și: Ședințele adunărilor generale ale asociației de proprietari

– sumele rezervate pentru acești creditori atunci când unele elemente ale datoriei nu sunt cunoscute încă.

Un creditor de asigurare poate avea creanțe de asigurare în temeiul unui sau mai multor contracte de asigurare

Plafonul de garantare a sumelor care pot fi plătite de FGA se referă la fiecare creanță în parte pe care un creditor de asigurare o poate avea în raport cu asigurătorul în insolvență.

Procedura de plată instrumentată de FGA este una administrativă, necontencioasă adică creditorii de asigurare nu trebuie să se adreseze instanțelor judecătorești pentru obținerea din disponibilitățile Fondului a sumelor cuvenite reprezentând despăgubiri/restituiri de primă, ei se vor adresa FGA cu o cerere de plată.

În urma analizării acesteia, FGA va emite o decizie de soluționare a cererii de plată.

Creditorii de asigurări care nu sunt mulțumiți de această decizie (în sensul respingerii parțiale sau totale a cererii de plată) pot contesta, fiind astfel garantat dreptul de acces la justiție.

De asemenea, creditorii de asigurări care au daune avizate de societatea de asigurări înaintea publicării deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare și constatare a situației de insolvență, dar pentru care asigurătorul nu a deschis dosarele de daună, precum și creditorii de asigurări care suferă o daună acoperită de un contract de asigurare în intervalul de timp dintre decizia ASF și 90 de zile de la data pronunțării de către instanța judecătorească a hotărârii privind deschiderea procedurii falimentului societății, vor adresa o solicitare scrisă FGA pentru deschiderea dosarului de daună respectiv.

Cât timp sunt valabile contractele de asigurare?

Contractele de asigurare încheiate cu societatea de asigurări intrată în insolvență sunt valabile până la data la care intervine una dintre următoarele situații:

– data expirării menționată de contract;

– data denunțării contractului de asigurare de către asigurat printr-o notificare transmisă societății sau lichidatorului judiciar;

– la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, contractele/ polițele de asigurare încheiate de asigurător încetează de drept în termen de 90 de zile.

Decizia de denunțare este o decizie ce nu poate fi adoptată decât în baza propriei analize de oportunitate efectuată de către asigurat sau lichidatorul judiciar.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90