930 x122 grota rece

maria cristina letu

Pot părinții să-și vândă bunurile lor fără acordul copiilor?

În ipoteza în care, în timpul vieții părinții decid să-și vândă proprietățile către unul dintre copii sau către un terț, ceilalți copii își pun următoarea întrebarea “are dreptul părintele să facă acest lucru fără acordul nostru?” (cumva percepția fiind că, astfel, ceilalți copii sunt dezmoșteniți).

Citiți și: Cum recuperăm actele de stare civilă pierdute?

Răspunsul e acela că nu trebuie să ceara acordul celorlalți copii, pentru că orice persoană fizică poate, potrivit legii, dispune liber de bunurile care alcătuiesc patrimoniul său.

Drepturile copiilor asupra bunurilor deținute de părinți se nasc doar odată cu deschiderea succesiunii, adică în momentul în care părinții nu mai sunt.

Citiți și: Ședințele adunărilor generale ale asociației de proprietari

Ceea ce moștenește copilul e ceea ce a RAMAS în patrimoniul părinților la momentul decesului

Dacă părintele, de-a lungul vieții sale, a decis să-și vândă TOATE bunurile, asta înseamnă pur și simplu că nu mai primesc nimic la deschiderea succesiunii.

De asemenea, nimeni nu este obligat să lase moştenire, chiar dacă are rude apropiate sau soţ supravieţuitor, însă, dreptul de dispoziţie, drept exclusiv şi absolut se exercită numai în limitele legale.

În cazul în care părinții decid să vândă (ATENȚIE: NU să doneze! caz în care există anumite nuanțe) nu există nicio obligație legală în sarcina lor în sensul de a vinde în mod egal tuturor copiilor pe care îi au ori de a le păstra și celorlalți (ce nu sunt beneficiarii vânzării) vreun bun pe care să-l moștenească atunci când va fi cazul.

Aceeași situație în ipoteza în care decid să vândă către un străin, adică nu este nevoie să solicite acordul copiilor lor pentru o asemenea operațiune.

Dreptul de a dispune a celui ce lasă moștenirea este limitat în timpul vieții (deci nu poate dispune exclusiv și absolut de bunurile sale) numai dacă are moștenitori rezervatari și doar în folosul lor cu privire la liberalități adică donații și legate (testamente), pe care nu le poate încheia decât într-o anume cotă (procent ).

Calitatea de moştenitor rezervatar aparţine:

a) soţului supravieţuitor – adică persoanei care îndeplineşte calitatea de soţ al defunctului la data deschiderii succesiunii

b) descendenţilor – prin descendenţi se înţeleg copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la infinit, din căsătorie, din afara căsătoriei şi din adopţie

c) ascendenţilor privilegiaţi – prin ascendenţi privilegiaţi se înţeleg tatăl şi mama defunctului din căsătorie, din afara căsătoriei şi din adopţie .

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3