SMART KIDS 930X122

maria cristina letu

Tot ce trebuie să știi despre procedura de succesiune la notar

Despre procedura de succesiune la notar.

Citiți și: Știți care sunt criteriile în funcție de care se stabilește competența instanțelor de judecată civilă?

Procedura de succesiune la notar se deschide la cererea oricărei persoane interesate, precum şi a secretarului consiliului local al localităţii în raza căreia se aflau bunurile defunctului la data deschiderii moştenirii.

Notarul public sesizat are obligaţia de a-şi verifica în prealabil competenţa teritorială. În cazul în care constată că succesiunea este de competenţa altui notar public, se desesizează, fără a mai cita părţile, informându-l pe solicitant cu privire la notarul competent să îndeplinească procedura succesorală.

Citiți și: Transmiterea cererii de chemare în judecată prin poştă electronică (e-mail)

După ce constată că este legal sesizat, notarul public înregistrează cauza şi dispune citarea celor care au vocaţie la moştenire. Dacă există testament, citează şi pe legatari şi executorul testamentar instituit.

De regulă, copiii naturali și soțul sau soția defunctului sunt cei care moștenesc bunurile acestuia. În egală măsură, copilul nenăscut este și el considerat moștenitor.

În cazul în care lipsesc moștenitori legitimi/testamentari sau naturali, bunurile persoanei decedate sunt moștenite de către soț sau soție.

Totodată, legea prevede faptul că moștenitorii care au același grad de rudenie primesc părți egale din moștenire. În situația în care persoana decedată nu are soț/soție, descendenți sau alte rude, bunurile trec în proprietatea statului.

Unde se face solicitarea procedurii succesorale 

Solicitarea procedurii succesorale se face la biroul notarial a cărui activitate aparține de circumscripția judecătoriei unde persoana decedată a avut ultimul domiciliu. Această opțiune este posibilă numai în situația în care moștenitorii se înțeleg între ei și nu își contestă calitatea.

În caz contrar, notarul public nu poate soluționa cererea de succesiune, iar moștenitorii trebuie să apeleze la instanțele judecătorești.

De ce ai nevoie și cât durează procedura succesiunii

În afară de actele pe care trebuie să le prezinți la notar pentru realizarea succesiunii, ai nevoie și de doi martori din afara familiei, cu vârsta minimă de 18 ani, care să nu fie puși sub interdicție, care să știe date personale despre defunct și care să fie la curent cu numărul moștenitorilor și calitatea acestora în procedura succesorală.

Procedura succesiunii durează în funcție de numărul de moștenitori, de bunurile din masa succesorală, de cât de repede se obțin documentele solicitate de notar.

Cererea de deschidere a procedurii succesorale poate fi făcută de oricare dintre succesibili, de către creditorii succesiunii sau ai succesibililor, precum şi de orice altă persoană care justifică un interes legitim.

Moștenitorii pot solicita deschiderea succesiunii imediat după decesul persoanei în cauză. În situația în care au trecut mai mult de 2 ani de la decesul persoanei, costurile pentru realizarea succesiunii sunt mai mari.

De asemenea, legea prevede și un termen de 1 an de la data decesului, numit termen de opțiune succesorală. În acest timp moștenitorii de drept pot decide dacă renunță sau acceptă succesiunea.

Această decizie presupune realizarea unei declarații notariale pentru exprimarea opțiunii succesorale.

Cea mai des întâlnită întrebare despre succesiunea la notar este: Cât costă?

Costurile nu sunt fixe. Acestea se stabilesc în funcție de valoarea bunurilor moștenite.

De exemplu, daca bunurile moștenite includ un apartament, o mașină și un cont în bancă, taxele sunt în funcție de valoarea apartamentului + valoarea mașinii + valoarea sumei din cont, cu precizarea că exista tariful separate pentru certificatul de calitate de moștenitor.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

3 comentarii

  • Stanescu Ion spune:

    De folos articolele.Multumesc mult!

  • Ionela spune:

    Care este cota soției supraviețuitoare și care a copilului legitim al persoanei dar din alta căsătorie?

  • Ion spune:

    Buna ziua
    Dupa decesul mamei 2020, am ramas tatal , eu si fratele meu, dar acesta nemailocuind in acelasi oras cu noi refuza sa se prezinte pentru a efectua succesiunea. Au trecut peste 3 ani. Ce avem de intreprins eu si tata pentru succesiune el refuzand sa se prezinte.
    Multumesc

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3