930×122 CAPRA 5

decese

ANUNŢ TRIST: „UPIT MAI PIERDE UN PROFESOR ÎN LUPTA CU COVID”

Rectorul Upit, Dumitru Chirleşan, anunţă decesul profesorului Cornel Constantinescu.

Citiți și: Semnale îngrijorătoare pentru Argeș!

„Cel care ne-a părăsit, dl Cornel Constantinescu, a fost un profesionist de mare excepție, sociolog, formator de cadre ale sistemului de asistență socială. UPIT ii va purta veșnică recunoștință. Dumnezeu să îl odihnească în pace. Condoleanțe familiei…”

Directorul Filarmonicii, Jean Dumitraşcu, a scris un necrolog despre Cornel Constantinescu.

Citiți și: Carnagiu pe șoselele din România. Peste 1.000 de oameni au murit în ultimele opt luni

„Cel mai important sociolog argeșean, de la Ion Chelcea și D.C. Amzăr încoace, și anume dl. profesor CORNEL CONSTANTINESCU, a pierdut, astăzi, la Spitalul Mioveni, lupta cu Covid-19! Soția dumnealui e în izolare, iar fata în Franța. Când am fost internat, de cancer, mai bine de un an și jumătate, a fost printre puținii mei susținători și prieteni! Vai, eu nu l-am ajutat, acum, cu nimic!
Cornel Constantinescu s-a născut la 12 iulie 1953, în comuna Mârghia, județul Argeș. Urmează Liceul „Nicolae Bălcescu” din Pitești. În 1976 a absolvit Facultatea de Filosofie – Secția Sociologie – a Universității București, având ca profesori, printre alții, foști și actuali oameni politici, precum Miron Constantinescu, Cătălin Zanfir, Virgil Măgureanu, Nicolae Văcăroiu.

După un scurt popas, ca sociolog, în mijlocul constructorilor de hidrocentrale de pe Argeș, din 1977 lucrează ca profesor de orientare școlară și profesională la Laboratorul de profil al Inspectoratului Școlar Argeș. Pasiunea pentru sociologie din acești ani are ca rezultat colaborarea la volumul „Semnificația documentelor sociale” (1985, inițiat de Septimiu Chelcea) și coordonarea, alături de prof. Stan Florea și acad. Vladimir Trebici (în 1989), a două volume din lucrarea „Creativitate și eficiență în acțiunea socială a tineretului”.
În 1990, proaspăt inspector școlar de specialitate, ajunge deputat F.S.N., de pe poziția a 9-a (din 11), lucru de-a dreptul imposibil astăzi, cu voturile a 314.000 de argeșeni, după redistribuirea voturilor partidelor neintrate în Adunarea Deputaților. A făcut parte din Comisia de învățământ, știință, tineret și sport a Adunării Deputaților.
Încă din timpul mandatului, la 2 decembrie 1991, deputatul Cornel Constantinescu este numit inspector general al Inspectoratului Școlar Argeș, funcție în care rămâne și după ce nu mai este parlamentar (legea de atunci permitea să deții asemenea funcții în același timp, deși era tare greu să conduci Inspectoratul de la București și făcând naveta). În urma presiunilor unui grup de frunte al organizației F.D.S.N. Argeș de atunci, deși membru al aceluiași partid, este schimbat din funcție. Continuă să lucreze ca inspector școlar de specialitate, din 1993 și până la epurarea sa politică din 26 august 1997 (venise C.D.R. la putere, iar deputatul țărănist Romeo Nanu tăia și spânzura în județ), când devine coordonatorul Centrului de Asistență Psiho-Pedagogică al județului Argeș. Meseria nu putea să i-o ia nimeni.

Cornel Constantinescu nu a avut funcții politice, nici măcar când a fost deputat. A fost un simplu membru. Nu a făcut politică de partid deloc, fiind un om de știință rătăcit printre politicienii locali. Nu a avut niciun avantaj personal. În acest context, se dedică activității didactice și științifice, realizând performanțe notabile. Obține gradul didactic I în învățământ, în 1991, în economie politică, cu o lucrare condusă de acad. Tudorel Postolache, în 1997 fiind admis la doctorat în specializarea sociologie (când doctoratul nu era pentru oricine). Inițiază și organizează primul concurs școlar național de sociologie (în 1996), instituind premiile speciale „Ion Chelcea” și „V.V. Caramelea” ale Asociației Române de Sociologie. De la 1 octombrie 1997 obține, prin concurs, postul de lector la Catedra de științe socio-umane a Universității din Pitești.
Este ales vicepreședinte (din 1997) al Asociației Române de Sociologie și membru al Comisiei naționale de științe socio-umane a Ministerului Educației Naționale. Desfășoară o bogată activitate științifică, atât pe plan local, cât și național. Organizează campanii de cercetare, simpozioane și sesiuni de comunicări științifice. Editează „Buletinul Științific” al Catedrei de științe socio-umane a Universității din Pitești, dar și un volum, rapid receptat, de „Sociologia educației” (1998), în colaborare cu fostul său coleg de Parlament, Sorin Cristea.
La 10 iunie 2000 lansează, la Pitești, volumul „Stereotipuri, reprezentări și identitate socială”, în cadrul unui simpozion cu același titlu. În fapt, un volum editat și postfațat de către Cornel Constantinescu, cu ocazia – și în onoarea – împlinirii a 60 de ani a marelui profesor și sociolog Septimiu Chelcea. Inițiază, în cadrul Editurii Universității din Pitești, colecția „Profiluri sociologice”, care reunește, în cele 11 volume apărute până în prezent, rezultatele comunicărilor susținute în cadrul unor simpozioane naționale pe care le-a organizat. Prea puțini știu că dl. prof. Cornel Constantinescu a adus la Pitești pe cei mai importanți sociologi români.
De altfel, pas cu pas, neobosit, Cornel Constantinescu a devenit unul dintre cei mai de seamă sociologi români, aspect necunoscut la Pitești. Iată câteva titluri din cărțile publicate: „Sociologie juridică și a delincvenței” (2006), „Industrialisation, developpement economique et social. la zone Argeș” (2006), „Traian Herseni în critica vremii” (2007), „Satul românesc. Trecut-prezent-viitor. 70 de ani de la cercetarea sociologică a comunei Bogați” (2008), „Monografia sociologică a județului Ismail, Republica Moldova” (2008), „La protection du maillon le plus faible” (2009, împreună cu Michele Descolonges și Luc Chelly), „Politica ocupării forței de muncă” (2010), „Agricultura la români” (2010), „Satul românesc. Trecut-prezent-viitor. 75 de ani de la cercetarea sociologică a plasei Dâmbovnic” (2014), „Vasile V. Caramelea, texte alese” (2015) etc.
Între 1 septembrie 2012- 31 august 2014 a fost Director al Centrului Județean de resurse și de Asistență Educațională al județului Argeș din cadrul I.S.J, dată după care a rămas coordonator al C.J.A.P. Argeș. Și-a continuat opera științifică, mai puțin adunată în volume și mai mult risipită în reviste de specialitate.
Profesorul Cornel Constantinescu a ținut însă „aproape” de colegii din Adunarea Constituantă, pe care i-a secondat fie ca vicepreședinte al Filialei Argeș a UNICEF (președinte Nichita Sandu), fie ca membru al Adunării Eparhiei Argeșului, condusă de P.S. Calinic. Astfel, a organizat, sub genericul „10 ani de democrație” („20 de ani”), întâlniri ale foștilor parlamentari de Argeș, în anii 2000 și 2010, încercând să imprime o anume solidaritate a parlamentarilor de Argeș. Dar prea puțini au răspuns invitației.
Pe scurt, profesorul Cornel Constantinescu nu s-a ales cu nimic de pe urma politicii (nici nu a conceput așa ceva, doar este cel care a publicat volumul „Sociologie etică şi politică socială”), fiind excepția care întărește regula. Nu a avut nici calități de politician, însă. Dar mai bine că liderii politici i-au dat „brânci”, pentru că, în felul acesta, sociologia românească ar fi avut de pierdut un cercetător de seamă. Acum s-a dus brusc! Condoleanțe sincere d-nei prof. Maria Constantinescu și fiicei sale! Dumnezeu să-l odihnească în pace! – -cu Septimiu Chelcea, Constantin Schifirnet…”

(Sursa foto: infopitesti.ro)

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90